Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.08.2020.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 11.246 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno izliječenih 7.986 osoba.

– Ukupno evidentirano 309 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 2.951 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Prema podacima sa Infektivnog odjela KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ Bihać, na odjelu se nalazi  20 pacijenata, od čega je 17 pozitivnih na koronavirus, 1 pacijent je na respiratoru, dok se za 3 pacijenta čekaju rezultati.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona od koronavirusa testirano je  688  osoba, od kojih je  50  osoba pozitivno, 13 osoba je izliječeno, jedna osoba je umrla, a aktivno je 36 osoba.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10: Dana, 25.08.2020.godine, 100 osoba testiranih na COVID-19, od toga 36 pozitivnih, oboljelih u Kantonu 10, je 180 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde: Dana, 25.08.2020.godine, testirano je 37 osoba  na COVID-19. Rezultati su pokazali da su svih 37 testiranih  osoba  negativni. Ukupan broj aktivno zaraženih osoba iznosi 26. Četiri osobe su izliječene. Ukupan broj oporavljenih od početka pandemije do 25.08.2020.godine, iznosi 193. U samoizolaciji se trenutno nalazi 58 osoba.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12 :21 do 14:15 sati, ulica Prvomajska bb, došlo je do požara na krovnoj konstrukciji doma za starije osobe. U gašenju učestvovalo je osam vatrogasaca sa tri vozila. Povrijeđenih lica nije bilo, a pričinjena je veća materijalna šteta na objektu, te

– od 13:29 do 16:35 sati, u mjestu Hrustovo, gdje je gorio krov pomoćnog objekta (štala). Požar je gasilo šest vatrogasaca sa tri vozila, a pričinjena je veća materijalna šteta na objektu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Kakanj, imali su intervenciju na gašenju požara u krugu harema gradske džamije.  Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Tuzla, imali su intervenciju na gašenju na gašenju manjeg požara na kući, u naselju Husino.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju u mjestu Dobošnica gdje su gasili otpad (radilo se o velikoj količini odbačenih automobilskih guma). Požar je ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je dvije intervencije od kojih je jedna na lokaciji Dom zdravlja, gorio inventar u podrumu, i druga na lokaciji G. Kalesija, gdje je gorjela kuća. Pričinjena je veća materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih. Požari su ugašeni.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju u ul. Alije Izetbegovića, gdje se zapalio otpad, a zatim i građevinska mašina. Požar je ugašen.

 

O S T A L O

 

POTRAGA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Prema informaciji iz Hercegovačke gorske službe spašavanja (HGSS), potraga za nestalom osobom na području Gornjeg Velikog Ograđenika, koja traje od 17.08.2020.godine,  još uvijek nije dala rezultata.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE