Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.03.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u stagniranju je duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     838 cm (redovne mjere), jučer 843 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     688 cm (redovne mjere), jučer 690 cm,

–   Orašje ————————————-    934 cm (redovne mjere), jučer 935 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihać u 07:00 sati iznosi  71 cm, a juče je iznosio 73 cm i za 2 cm je manji (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane u 07:00 sati iznosi  182 cm, a juče je iznosio 187 cm i za 5 cm je manji (kritična tačka je 380 cm).

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,74 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 43,20 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 269 cm, dok je jučer iznosio 277 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava). Noćas, u 01:15 sati, prestale su redovne mjere obrane od poplave, koje su bile na snazi od 19.03.2018. godine.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka:

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
Neretva Mostar 07:30 sati 403 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:30 sati 270 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati 268 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati 103 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati 213 cm 265 cm

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinca općine Čapljina je u dva navrata vršila obilazak rijeku Krupe na mjernoj stanici Karaotok, gdje je vodostaj u blagoj stagnaciji  i jutros iznosi 440 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je u granicama normalnog.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji rijeka na području Kantona su u opadanju.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton 

Općina Srebrenik. U toku protekla 24 sata Operativnom centaru civilne zaštite Srebrenik prijavljeno je jedno klizište – odron na putu  u Zelinji Donjoj. Saobraćaj na ovom lokalnom putu je u prekidu.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S.Most imala je intervenciju od 16:15 do 20:45 sati, u mjestu Gornji Kamengrad, gdje je gorjela porodična kuća. Požar je gasilo šest vatrogasaca sa dva vozila. Pričinjena je veća materijalna šteta na objektu.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka na kući. Pričinjena je manja materijalna šteta, požar ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u naselju Hrast. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik  imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Varošluk, Turbe, gdje je gorjela garaža. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju automobila.

 

PROHODNOST PUTEVA

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog zaleđenog kolovoza i snježnih nanosa na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje zabranjen je promet za teretna vozila preko 3,5 t.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvijao bez zastoja. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionici puta M-14 Bihać-Bosanska Krupa.

 

Tuzlanski kanton

Zbog pojave klizišta u reonu Čelića, na regionalnom putu R-458 Lopare-Čelić, saobraća se naizmjenično jednom saobraćajnom trakom.

 

Kanton 10

Na području kantona svi putni pravci su prohodni, vidljivost dobra, zimske službe vrše redovito ophodnju cesta. Preporuča se opreznija vožnja na planinskim prijevojima Mliništa i Oštrelj gdje na kolniku može biti ugažena snijega i leda.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima i dalje je na snazi preporuka potrošačima za prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Općina Novo Sarajevo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građanina, da su u ulici Grbavička pronađene dvije ručne bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Potraga za osobom, koja je nestala 18./19.03.2018 godine i dalje je u toku. U potragu su uključeni porodica nestale, policija, civilna zaštita i vatrogasci. Vatrogasna jedinica Čapljina vršila je pretragu korita rijeke Bregave, do ušća u rijeku Neretvu. Potraga za sada nije dala rezultate, te se potraga nastavlja i dalje.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE