Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Vodostaji rijeka na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine i dalje su u opadanju ili stagnaciji.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 649 cm (pripremno stanje), jučer 660 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 484 cm (pripremno stanje), jučer 500 cm,

–   Orašje —————————————- 711 cm (pripremno stanje),  jučer 727 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,30 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bos. Petrovac, imala je intervenciju od 09:24 do 14:15 sati, u ulici Bahići, gdje je gorio pomoćni objekat. Povređenih nije bilo, pričinjena je veća materijalna šteta. Požar je gasilo 7 vatrogasaca sa 4 vozila.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo sijeno u naselju Mramor, kao i tri kontejnera u kojima je gorio otpad. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gradačac. DVD-e Gradačac, imalo je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo sijeno, u naselju Brda, MZ-e Kamberi. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Profesionalna vatrogasna jedinca općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu u naselju Modrac. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

 

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinca grada Mostara, imala je četiri manje te jednu veću intervenciju i to u vremenu od 02:32 do 04:00 sati, u Zaliku,  gdje je gorio otpad u napuštenoj zgradi (prema podacima Policijske stanice Mostar, primljena je dojava u 02:35 sati, od  NN građanina o požaru u napuštenoj zgradi, radi se o bivšem skloništu, u naselju Zalik bb. Po izlasku na lice mjesta, došli su i pripadnici vatrogasne jedinice, koje su navedeni požar ugasili. Pregledom unutrašnjih prostorija uočeno je beživotno tijelo NN muške osobe. Dolaskom Hitne pomoći konstatovana je smrt, a lice mjesta osigurano je od strane policije Policijske stanice Mostar).

Općina Jablanica. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju na gašenju požara od 15:10 do 17:15 sati, u mjestu Poda, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a kvalitet zraka za dan 24.12.2017 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Kalesija, dok je na lokalitetima BKC, Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE, ELEKTRIČNE I SAOBRAĆAJNE MREŽE 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed povećane mutnoće pitke vode na izvorištima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, potrošačima se i dalje preporučuje preventivno prokuhavanje vode, prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Od Policijske stanice Vel. Kladuša primljena je dojava o pronalasku neutvrđene količine municije, okvira za municiju za pušku, te ručna bomba, sve upakovano u pvc vreću. Na lice mjesta izašla je patrola policije, koja je pronađeni MES-a adekvatno obilježila.

 

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a i to:

– dana, 24.12.2017. godine u 12:25 sati, od strane Policijske stanice Trnovo, da je u selu Arbići, MZ Presjenica, pronađen jedan NUS (eksplozivna naprava),

– dana, 24.12.2017. godine u 16:25 sati, od strane građanina, da je u ul. Osjek br. 266. (Ilidža), pronađen jedan nepoznat NUS.

 

O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno neeksplodirano srdestvo u ul. Osjek br. 266. uklonuli isti dana, dok će NUS u Trnovu uklonuti u narednom periodu.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIKOM

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

I danas 13-i dan, nastavljena je akcija potrage za tijelom lica koje je 13.12.2017. godine, upalo u rijeku Miljacku na Dolac Malti, Općina Novo Sarajevo.

 

U vremenu od 10:00 do 13:00 sati, biće podignuta brana na Bentbaši, rijeka Miljacka, područje općine Stari Grad, kako bi se omogućila detaljna pretraga rijeke Miljacke od Dolac Malte do ušća rijeke Miljacke u rijeku Bosnu. Obirom da je došlo do opadanja vodostaja rijeke Miljacke stvoreni su optimalni uslovi da brana bude podignuta, kako bi se mogla izvršiti detaljna pretrada korita rijeke Miljacke. Timovi su podijeljeni u 8 grupa, sa po od 7 do 14 ljudi u grupi.

U današnjoj potrazi učestvovat će cca 70 uposlenika Federalne uprave civilne zaštite, sa 2 drona, te cca 100 uposlenika Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, općinskih službi za civilnu zaštitu općina: Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš, te 10 pripadnika GSS Novi Grad, kao i 15 pripadnika GSS Konjic.

 

Zeničko-dobojski kanton

Dana 24.12.2017.godine, u potrazi učestvovalo je i jedanaest pripadnika Službe za spašavanje sa visina KUCZ-e. Također, u potragu uključili su se i uposlenici ZE-DO Kantona. Potraga je izvršena u dijelu rijeke Bosne nizvodo od mosta u Zavidovićima. Pretražena je detaljno svaka stopa obale i priobalja u dužini od oko 24 kilometra. Potragu su otežavale velike nakupine smeća i nanešenog biljnog materijala. Od momenta nesretnog utapanja mladića do momenta potrage voda je opala više od 2 metra. Obzirom da je kratki dio obale miniran, pregled tog dijela izvršen je vizuelno, sa ceste. U isto vrijeme, istu dionicu su pretraživali i pripadnici Službe za spašavanje na vodi i pod vodom KUCZ-e,  ZDK-a,  sa dva čamca.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo je dana, 23.12.2017. godine, u 09:32 sati, učestvovala na izvlačenju beživotnog ženskog tijela iz korita rijeke Miljacke na lokalitetu Bentbaša, u saradnji sa uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite, Općinske službe civilne zaštite Novi Grad, te pripadnika GSS-a Novi Grad.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE