Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 24./25.05.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 24.05.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.893 uzoraka, od kojih su 36 pozitivna na COVID-19.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19, testirano 5.512 osoba, od kojih je 1.779 pozitivno  (1.649 osoba je izliječena, dok su 103 osobe umrle), a aktivne su 27 osobe.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovana je 1 novozaražena osoba sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 37 osoba. U samoizolaciji se nalazi 49 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 24.05. uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod ukupno 24 osoba u Kantonalnoj bolnici Goražde.

Završena su testiranja uzetih uzoraka, a prema rezultatima testiranja jedan uzorak je pozitivan na COVID-19.

Zaključno sa 24.05. na području BPK je 7 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 2005 osoba, a 82 osobe su preminule.

 Kanton 10

Dana 24.05.2021. godine, na području kantona testirane su 2 osoba, prema rezultatima testiranja oba testa su negativna na COVID-19.

 

POPLAVE

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posvski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod…………………………………      422 (pripremno stanje), jučer 439,

Bosanski Šamac………………………………      226 (normalno stanje) jučer 239,

Orašje…………………………………………..      466 (normalno stanje) jučer 472.

 POŽARI 

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu u ul. Džafer Mahala. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Dubnica, gdje je gorjelo sijeno i slama. Požar je lokalizovan i ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara

u Gabela polju i Pelinama,  gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 20:08 do 21:45 sati, u mjestu Polje, gdje je gorjela hala (skladišni prostor). Požar je ugašen.

 Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica dobrovoljnog društva Busovača imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Rovna, gdje je gorjela divlja deponija i šuma. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešan imala je  intervenciju na gašenju požara  u mjestu Kraševo, gdje je gorio stambeni objekat. Povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena manja materijalna šteta. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su 8 intervencija na gašenju požara, od čega pet manjih intervencija ( gašenje otpada u kontejnerima i na otvorenom, gašenje električnih instalacija u kući i manji požar u stanu), dvije veće intervencije i jednu tehničku intervenciju na obezbjeđenju točenja goriva na sarajevskom Aerodromu.

Veće intervencije:

  • Gašenje požara u ugostiteljskom objektu (pizzeria) u ulici Olovska br. 28 jučer u 10:11 sati. Požar je lokalizovan u 10:22 sati. U gašenju je učestvovalo 8 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica.
  • Gašenje požara u stanu na adresi Ulica Bjelave br.115 sinoć u 21:28 sati. Požar je lokalizovan u 21:42 sati a lividiran u 22:05 sati. U gašenju je učestvoalo 8 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Vatra je pričinila materijalnu štetu a jedna osoba je zadobila opekotine.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 24.05.2021 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići. Kvalitet zraka za dan 24.05.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, i Živinice, dok je na lokalitetu Lukavca odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SRDSTAVA- UES

Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH u protekla 24 sata timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 21 eksplozivno sredstvo, 110 komada detontorskih kapisli i 5 komada upaljača za ručne bombe.

  

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR