Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.12.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 23.12.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2312 uzorka, od čega je 379 pozitivno na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirane su 103 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je 29 novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 287 osoba. Pozitivno je 210 osoba.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 23.12.2021 godine, uzorkovan je materijal kod 44 osobe na COVID-19. Prema rezultatima testiranja šest  osoba je pozitivno. Zaključno sa 23.12.2021. godine, aktivno je zaraženo 49 osoba, oporavljeno je 2442, a 103 osobe su preminule.

 POŽARI 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara

od 08:17 do 09:30 sati, u krugu firme „Ninex“, gdje je  gorio dimnjak.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imali su sedam manjih intervencija i to: gašenje dušeka u stanu, gašenje kontejnera za radnike, gašenje drvene šupe, gašenje dimnjaka, gašenje stabla, dvije tehničke intervencije u smislu otvaranja blindiranih vrata.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je dvije intervencije na gašenju požara  ul. 119 prva kula, gdje je gorio stan te na gašenju otpadnog materijala u kontejneru.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica oćine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Miljanovici, gdje je gorio dimnjak.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Travnik imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Turbe, gdje je gorio dio krova stambene kuće. Požar je ugašen.

SAOBRAĆAJNI UDES  

 Unsko-sanski kanton

Na području USK-a u protekla 24 sata desile su se četiri saobraćajne nezgode s materijalnom štetom u kojima su tri lica zadobila teže, a dva lica zadobila lakše tjelesne povrede te je jedno lice smrtno stradalo. 

O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 METEOALARM

Federalni Hidrometeorološki zavoda izdao je Žuti meteoalarm za područja Kantona 10 i Unsko-sanski kanton zbog mogućih udara vjetra.

 

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR