Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.08.2020.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

 

FEDERACIJA BiH: 10.850 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno izliječenih 7.628 osoba.

– Ukupno evidentirano 295 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 2.927 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Prema podatcima sa Infektivnog odjela KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ Bihać, na odjelu se nalazi 20 pacijenata pozitivnih na korona virus, 3 pacijenta su na respiratoru. U toku noći bio je 1 smrtni slučaj, radi se o muškarcu iz Cazina, 1934.god.

Općina Sanski Most. Prema podatcima Epidemiološke službe Doma zdravlja Sanski Most, na području ove općine, ima ukupno 35 lica pozitivnih na korona virus.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona od Koronavirusa, testirano je  631 osoba od kojih su 46 osobe pozitivne (12 osoba je izliječeno, jedna osoba umrla), a aktivno je 33 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, u posljednja 72 sata, testirao je 68 osoba  na COVID-19. Rezultati su pokazali da su svi testirani uzorci na COVID-19 negativni. Ukupan broj aktivno zaraženih osoba na COVID-19 iznosi 36. Dvanaest osoba je izliječeno, tako da je ukupan broj oporavljenih od početka pandemije do 24.08.2020. iznosi 183. U samoizolaciji se trenutno nalazi 67 osoba.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju manjeg požara, u ulici Armije BiH.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara starog stabla, uz stambeni objekat, u naselju Tupkovići.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u naselju Blatuša.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u ulici Kadije Uvejsa.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara,

u 02:46 sati, u mjestu Jelah, gdje je gorjelo teretno motorno vozilo. Požar je prouzrokovao veliku materijalnu štetu, dok povrijeđenih nije bilo. U gašenju su učestvovala dva vatrogasca i tri mještana.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 08:45 do 09:30 sati, gdje je gorio otpadni materijal, na Žovnici,
  • od 11:50 do 12:55 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje, u Željuši,
  • od 19:10 do 20:00 sati, gdje su gorjele stare gume, u Gnojnicama, te
  • od 23:20 do 00:05 sati, gdje su gorjele stare gume, u Čupovu (Bunski kanali).

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 07:45 do 08:40 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, u Višićima, te
  • od 09:00 do 09:30 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, u naselju Ivanuša.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 16:00 do 23:00 sati, gdje je gorjela trava i šuma, u Blatnici.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 18:55 do 20:00 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, u naselju Grab, na površini od oko 2.000 m2. Na intervenciji sudjelovala 3 vatrogasca s jednim vozilom, te
  • od 21:27 do 22:15 sati, gdje je gorjela trava i šikara, u naselju Humac, na površini od oko 1.000 m2. Na intervenciji sudjelovala 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala, u gradu.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dane 21., 22. i 23.08.2020 godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice. Kvalitet zraka ne može se ocijeniti na mobilnoj mjernoj stanici.

 

O S T A L O

 

POTRAGE

 

Zapadnohercegovački kanton

Jutros u 00:20 sati, 3 pripadnika GSS-a Grude, koji su sudjelovali u potrazi za nestalom osobom u Čitluku, vratili se u bazu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog maksimalne temperature zraka između 33 i 35°C, gdje je također izdao Žuti meteoalarm za šire područje Federacije BiH zbog mogućih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE