Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.06.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 446 uzoraka, od čega je 18 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na koronavirus testirano 9774 osobe, od kojih je 4825 pozitivno (4662 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 10 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 23.06.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod jedne osobe.  Zaključno sa 23.06.2022. godine, nema aktivno zaraženih osoba, oporavljeno je 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Kanton 10

Dana 23.06.2022. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod četiri osobe. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih osoba.

 POŽARI 

Srednjobosanski kanton

 Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su jednu intervenciju na lokalitetu Gračanica, gdje je gorio sprat kuće. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su jednu intervenciju u mjestu Kalibunar, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez imali su jednu intervenciju na lokalitetu Stari Vitez, gdje je gorjela suha trava. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 18:32 do 20:05 sati, u Raštanima, gdje je gorjela kuća.

Grad Čapljina.  Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:46 do 13:43 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na Škrki, te
  • od 15:57 do 16:25 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na Zgonima.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 15:50 do 17:40 sati, u Donjem Malom Ograđeniku, gdje je gorjela trava, nisko i visoko rastinje, te
  • od 19:45 do 22.20 sati,u Vionic, gdje je gorjela trava, nisko i visoko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

 Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 20:33 do 21:30 sati, u mjestu Humac, gdje je gorjelo odlaglište otpada. Opožarena je manja površina. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju od 18:30 do 19:30 sati, na lokalitetu Kalići, put za Posušje, gdje je  gorjela  trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 2.000 m² površine. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervencije I to:

  • od 14:30 do 16:20 sati, u mjestu Sutina (Rakitno), gdje je gorjela  trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 10.000 m² površine. Požar je gasio jedan vatrogasac sa jednim vozilom, te
  • od 14:40 do 20:30 sati, u mjestu Rastovača, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 2.000 m² površine. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Tuzlanski kanton

 Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio kontejner za otpad.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su jednu veću i četiri manje intervencije.

Veću intervenciju imali su dana, 23.06.2022. godine u 22:34 sati, u naselju Miševići, općine Hadžići, gdje je došlo do požara u privatnoj kući, garaži i šadrvanu. Požar je lokalizovan u 23:29 sati, a likvidiran je u 01:00 sati. U gašenju požara učestvovalo je 20 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila. Nije bilo povrijeđenih lica. Pričinjena je velika materijalna šteta.

Manje intervencije bile su sljedeće: jedna na gašenju otpada u kontejneru, jedna gašenju zapaljenih kablova, jedan izlazak na lice mjesta po dojavi da se u stanu zgrade pojavio dim i jednu tehničku intervenciju ( ulazak u stan).

VELIKO NEVRIJEME

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Olujno nevrijeme pogodilo je u poslijepodnevnim satima grad Mostar. Snažan vjetar praćen jakom kišom  pričinio je veću materijalnu štetu na krovovima kuća u pojedinim dijelovima grada, a u nekoliko ulica vatrogasci su intervenisali na uklanjanju stabala sa ulica i dvorišta.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Fojnica, Bugojno, Pale FBiH i grada Cazin timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su pet eksplozivnih sredstava.

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR