Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.06.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 23.06.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1165 uzoraka, od kojih je 17 pozitivno na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada je na području Posavskog kantona na COVID-19 testirano  5.593 osoba, od kojih je 1.791 osoba pozitivno, dok su 1.683 osobe izliječene, 105 osoba je umrlo, a trenutno su aktivne 3 osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana, 23.06.2021. godine,  uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod ukupno 15 osoba. Završena su testiranja uzetih uzoraka, a prema rezultatima testiranja svi uzorci su negativni.

Zaključno sa 23.06.2021.godine, na području BPK-a 3 osobe su aktivno zaražene  Korona virusom, oporavljene su ukupno 2.026 osobe, a 82 osobe su preminule.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10 dana 23.06.2021. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na Covid-19 kod 19 osoba. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana testirano je 37 osoba. Prema rezultatima testiranja do 12 sati, nema novozaraženih osoba na prisustvo COVID-19, dok je ukupno 5 osoba pozitivno. U samoizolaciji se nalazi 6 osoba.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bos. Krupa, imala je manju intervenciju na gašenje požara u objektu, gdje je gorio klima uređaj.

 

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bos. Petrovac, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:00 do 17:00 sati, u mjestu Kolunić, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jednica općine Lukavac, imala je dvije intervencije na gašenju požara u kojem su gorjeli šuma i nisko rastinje, na lokaciji Modrac (gdje su lokacije požarišta bilzu jedna drugoj). Požari su ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jednica grada Širokog Brijega, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:40 do 19:20 sati, na lokalitetu Privalje, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje. Opožareno je  oko 1 ha površine. Požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • u Vrapčićima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, te
  • od 15:40 sati, gdje su gorjele plastične vodovodne cijevi u skladištu JP Vodovod, u Rodoču.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jednica grada Čapljine, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 15:50 do 17:05 sati, u Šurmancima, gdje su gorjeli trava i biljni otpad, te
  • od 16:00 do 17:10 sati, u Strugama, gdje su gorjeli trava i biljni otpad.

 

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 08:00 do 12:30 sati, vršili obilazak terena i gasili panjeve u Puhalima, te
  • od 16:26 do 17:00 sati, kod Donjeg Sela, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Općina Čitluk. Vatrogasna jednica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 08:15 do 11:10 sati, na Dobrom Selu, gdje su gorjeli smreka, trava i nisko rastinje,
  • od 15:20 do 17:00 sati, u Biletić Polju, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,
  • od 18:45 do 20:05 sati, na Perkuši, gdje su gorjeli smreka, nisko rastinje i otpad, te
  • od 20:45 do 21:30 sati, na lokalitetu Pod Gredom, gdje su gorjele auto gume.

 

Općina Stolac. Vatrogasna jednica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara od 22:10 do 23:00 sati, u Aladinićima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, na površini cca 2 ha.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jednica općine Novi Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Duhovo, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

Općina Bugojno. Vatrogasci DVD-a Bugojno, imali su dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Poriče, gdje su gorjela dva pomoćna objekta, te

– u gradu, u blizini Treće osnovne škole, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Svi požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su pet manjih intervencija, i to: jednu na gašenju trafo stanice, jednu na gašenju otpadnog materijala, jednu na gašenju niskog rastinja i dvije tehničke intervencije (jedna u  krugu firme „Favorit BH”, u ulici Pijačna br. 14., Općine Ilidža gdje je se izlila nitratna kiselina i jednu na otvaranju ulaznih vrata stana).

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 23.06.2021. godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići, dok je kvalitet zraka za isti dan odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Lukavac, Živinice. Kvalitet zraka za dan 23.06.2021.godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Bukinje.

 

Kanton Sarajevo

Dana, 23.06.2021. godine, u 16:10 sati, Profesionalna vatrogasna jedinica KUCZ Kantona Sarajevo, primila je infornaciju od MUP-a Kantona Sarajevo, da je u ul. Pijačna br. 14., Općina Ilidža u krugu firme „Favorit BiH“ došlo do izlijevanja nitratne kiseline. Na teren su odmah upućena tri vatrogasna vozila sa pet vatrogasaca. Na teren su također, izašli i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, kao i nadležni inspektori iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH, u protekla 24 sata timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 7 eksplozivnih sredstava i streljiva 42 komada.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Crveni nivo upozorenja za područja Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, te Narandžasti nivo upozorenja za ostala područja u BiH, zbog očekivanih visokih tempratura zraka koje će se kretati od 34°C do 39 °C.

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR