Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 23./24.03.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE

 

Informacija o stanju vodostaja na vodnom području rijeke Save u FBiH u 11:00 sati

 

„Agencija za vodno područje rijeke Save” Sarajevo, vrši pojačano praćenje vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Na vodotocima u slivu rijeke Save, bilježi se tendencija blagog opadanja nivoa vodostaja i prognozira se nastavak ovakvog trenda.

Na rijeci Savi vodostaji su u stagnaciji, a očekuje se da će trend preći u opadanje u narednih 10 sati.

Zaštitni vodni objekti su u stabilnom i funkcionalnom stanju, o čemu se brinu pravni subjekti koji provode mjere aktivne odbrane od poplava na području Posavskog kantona.

Zbog dostignutih nivoa vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke Posavine na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava dok se u Srednjoj Posavini provode mjere redovne odbrane od poplava.

 

Posavski kanton

Visina vodostaja rijeke Save izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     846 cm (redovne mjere), jučer 847 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     690 cm (redovne mjere), jučer 689 cm,

–   Orašje ————————————-    935 cm (redovne mjere), jučer 932 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaji su i dalje u opadanju. Polako se normalizuje stanje u gradovima i općinama u kojima je došlo do plavljenja.

 

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 07:00 sati iznosi  77 cm, a jučer je iznosio 86 cm, i za 9 cm je niži u odnosu na jučer (kritična tačka je 100 cm).

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 198,87 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 13 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 48,00 m3/s.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 296 cm, dok je jučer iznosio 297 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava). Na snazi su još uvijek redovne mjere odbrane od poplava, koje su uvedene 19.03.2018. godine.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je u granicama normalnog.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji rijeka na području Kantona, su u stagnaciji ili opadanju.

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Vodostaji rijeka:

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ OD JUTROS VODOSTAJ OD JUČER REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
Neretva Mostar 07:30 sati 389 cm 544 cm 850 cm
Trebižat Humac 07:30 sati 295 cm 297 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:30 sati 278 cm 283 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati 104 cm 106 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati 250 cm 267 cm 265 cm

 

Općina Čapljina. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Čapljina, u vremenu od 08:00 do 10:00 sati, izvršili su obilazak nasipa, vodostaja i klapne, u Gabela polju.

 

POŽARI

 

Posavski kanton

Općina Domaljevac. Izvještaj od  DVD-e Donja  Mahala, o požaru na zgradi, u Domaljevcu. Pripadnici DVD-e izašli su na intervenciju u 05:05 sati.  Požar je prouzrokovakla loša strujna instalacija. U gašenju požara pomoć su pružili i vatrogasci DVD-a Tolise i DVD-a Orašje. Požar je ugašen nakon 3 sata. U požaru je pričinjena velika matrijalana šteta.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u mjestu Drafnići.Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorio dimnjak na kući, pokraj benzinske crpke „Gazprom“.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija, od čega dvije na gašenju dimnjaka.

 

PROHODNOST PUTEVA

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvijao bez zastoja. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionici puta M-14 Bihać- – Bosanska Krupa.

 

Tuzlanski kanton

Zbog pojave klizišta u reonu Čelića, na regionalnom putu R-458 Lopare-Čelić, saobraća se naizmjenično jednom saobraćajnom trakom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona, saobraćaj se odvija na svim glavnim putnim pravcima bez zastoja. Autobuski saobraćaj po lokalnim putevima u brdsko planinskim područjima odvija se otežano, zbog visine snijega. Ekipe putnih službi su na terenu i intervenišu na svim mjestima, gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantona Sarajevo odvija uredno, osim na dionicama gdje se izvode planirani radovi.

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog loših vremenskih uslova na cesti R-419 Rakitno -Blidinje, obustavljen je promet za sva vozila. Na ostalim prometnicama Kantona, saobraća se po suhim kolnicima bez posebnih ograničenja.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10, promet se odvija otežano zbog ugaženog snijega, nanosa snijega i leda na cestama.

 

Srednjobosanski kanton

Promet na području SBK-a odvija se po mokrim i skliskim prometnicama. Zbog mogućih odrona skreče se pažnja na opreznu vožnju na putnom pravcu  Novi Travnik-Bugojno (Rostovo).

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima potrošačima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode, prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 23.03.2018.godine, pristigle dvije prijave od strane Uprave policije, o pronalasku raznih vrsta ubojnih sredstava.

Općina Konjic. Dana 23.03.2018.godine, građanin je prijavio pronalazak neeksplodirane granate, pronađene u zemlji, u mjestu Varda, preko puta Osnovne škole.

 

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  i mještani Stoca vršili su potragu za nestalom osobom do 17:30 sati. Potraga nije dala rezultate te se ista i danas nastavlja samo sa smanjenim intenzitetom i obimu odnosu na prethodne dane.

Uposlenici FUCZ-e danas neće učestvovati u potrazi. U pripravnosti su i po pozivu-potrebi, izaći će na teren, i pružiti potrebnu pomoć u vršenju potrage i sl..

Općina Čapljina. Jučer od 11:00 do 13:30 sati, vršena je potraga za nestalom osobom, u rijeci Bregavi.

 

Zapadnohercegovački kanton

Jutros, u 07.25 sati, tri pripadnika GSS-a Široki Brijeg, krenula su za Stolac radi potrage za nestalom osobom sa područja Stoca.

 

BLOKADA SAOBRAĆAJNICE

 

Zapadnohercegovački kanton

Sinoć od 20.55 do 21.30 sati, izvršena je blokada prometnice Međugorje-Bijača, od strane Udruge zaboravljenih branitelja.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

                                                                                                                                                                                                     

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područja Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo i Kantona 10, zbog niskih jutarnjih temperatura, do – 7°C.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE