Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bos. Krupa, imala je intervenciju od 07:00 do 13:00 sati, u mjestu Ivanjska, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar su gasila tri vatrogasca sa dva vozila. Pričinjena je veća materijalna šteta na objektu, te je izgorjelo oko 300 bala sijena, putničko vozilo, te nekoliko poljoprivrednih mašina.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, jutros u 06:00 sati, dobila dojavu o požaru na kući u mjestu Ćoralići. Akcija gašenja požara je u toku.

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi  Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u selu Rostovo, gdje je izgorio pomoćni objekat. Požar je ugašen, a stoka iz staje spašena. Pričinjena je veća materijalna šteta.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.  Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije, i to:

– od 12:44 do 13:25 sati, na području naselja Livač, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:25 sati, na Ruištu gdje je gorjela šuma i nisko rastinje i to na nepristupačnom terenu. Požar je još uvijek aktivan. Požarna linija je oko 5 km. Za sada ne prijeti kućama. Kako doznajemo od mještanina Edina Bešića, koji se nalazi na licu mjesta,  vatra se popela na Bukovac, lokalitet podnožje Veleža,

– od 17:30 do 18:55 sati, u Livču, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 22:20 do 23:20 sati u Potocima, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čitluk.  Vatrogasna jedinica općine Čitluk  imala je intervenciju u vremenu od

od 17:15 do 22:15 sati, u Gornjoj Blatnici, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica  imala je dvije intervencije, i to:

– od 15:00 do 15:40 sati, u mjestu Sovići, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava,

– od 16:00 do 16:30 sati, u mjestu Baćina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 22.12.2016. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetu Živinice, dok je na lokalitetima Lukavac, Skver, BKC i Bukinje odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu mobilna Kladanj kvalitet zraka se ne može ocjeniti.

Kanton Sarajevo

Zbog povećanih koncetracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo ukida se  I epizoda – „Pripravnosti povećanih koncetracija zagađujućih materija u zraku“, a proglašava se I epizoda – „Pripravnosti prekomjerne zagađenosti zraka“, u skladu sa Planom interventnih mjera Kantona Sarajevo, koji je usvojen na Sjednici Vlade Kantona Sarajevo 22.12.2016. godine.

VODOOPSKRBA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD „Stari Vitez“ i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmići i Bukve.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a, i to:

–   dana, 22.12.2016. godine, u 09:43 sati, od strane Općinske službe CZ-e Hadžići, da je u mjestu Žunovnica, pronađena granata 155 mm,

–   dana, 22.12.2016. godine, u 15:17 sati, od strane Općinske službe CZ-e Hadžići, da je na lokaciji „Pješćara“, pronađena granata 105 mm.

O primljenim  informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS u mjestu Žunovnica uklonuli isti dan, a drugi NUS će preuzeti u narednom periodu.

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. „A“ Tim za uklanjanje NUS-a obavljao je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a, na području općine Kladanj.

Općina Kalesija. Deminerski timovi iz Tuzle i Orašja su nastavili operaciju deminiranja metodom tehničkog izviđanja na zadatku Duge Njive – Seljublje, na području općine Kalesija.

Općina Čelić. Dana 22.12.2016. godine, Kantonalni operatvini centar Tuzla zaprimio je prijavu, iz Općinske službe civline zaštite Čelić, da je na lokalitetu MZ-e Ratkovići – Greda, pronađena granata 155 mm, prepravljena u MRUD.

Prijava je  proslijeđena Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Na lokalitetu Lug pronađen NUS, ručna bomba…-1 kom.. Obavješteni Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite i „A” tim Busovača.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Ljubuški. U 14:32 sati, iz PU Ljubuški, stigla je prijava o pronalasku ručne bombe…1 kom., pronađenoj u mjestu Crnopod.

Prijava po prijemu proslijeđena vođi tima Mostar „A“  i  Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE