Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.11.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 22.11.2022. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 22.11.2022.godine izvršeno je testiranje na COVID-19 kod 11 osoba. Nije bilo pozitivnih na COVID-19. Trenutno nema aktivno zarženih osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19, testirana 10949 osoba, od kojih je 5739 pozitivno  (5578 osoba je izliječena, 161 osoba je preminula), a trenutno nema aktivnih osoba.

 

Kanton 10

Dana 22.11.2022. na području Kantona 10 testirano je pet osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitvnih osoba.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 197,02 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je viši za 12 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 3,40 m3/s.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07,00h

Bosanski Brod…………………………………           548 (pripremno stanje), jučer 531,

Bosanski Šamac………………………………           364 (normalno stanje), jučer 323,

Orašje…………………………………………..           570 (normalno stanje), jučer 513.

 

Unsko-sanski kanton

Uslijed kišnih padavina došlo je porasta vodostaja rijeka i rječica na području Kantona. Za sada nema dojava o ugroženosti stanovništva i materijalnih dobara.

 

Zapadnohercegovački kanton

Rijeka Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj 299 cm jutros u 07:30 sati (280 cm redovna obrana od poplave) sa trendom rasta -1 cm.

 

Kanton 10

U potekla 24 sata na području Hercegbosanske županije palo je 32 mm/m2 kiše.

Vodostaji  rijeka i potoka su u porastu, nema dojava o poplavama  i materijalnoj šteti.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara u stanu, gdje je gorio rigips iza peći u ulici Maka Dizdara.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 14:44 do 15:00 sati kod SSS „Ruđer Bošković“ u mjestu Ljubuški, a radilo se o kontroliranom paljenju vatre. Na intervenciju su izišla tri vatrogasca s jednim vozilom. Policija upoznata s ovim događajem.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići je imala intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala u ulici Alije Izetbegovića.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla je imala intervenciju na gašenju požara na kotlovnici, u naselju Čaklovići.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervencije na gašenju požara u stanu u ulici Avde Smajlovića, te otpadnog materijala u ulici Masarikova. Požari su ugašeni.

 

Srednjbosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imali intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Brnjaci, gdje je gorio dimnjak na kući. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije i to: jedna na gašenju otpadnog materijala, te dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 08:25 do 08:45 sati,  na izvlačenju vozila iz rupe u ul.Kneza Višeslava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije i to:

  • od 09:05 do 09:55 sati na čišćenju oluka u domu za stare na Domanovićima, te
  • od 12:22 do 12:48 sati na ispomoći pri transportu nepokretne osobe u ul.G.Šuška.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na otvaranju stana u ulici Armije BiH.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 22.11.2022.god. odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok je na lokalitetu Mobilna:Srebrenik odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

OŠTEĆENJE  VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilne kišne padavine proteklih dana uzrokovale su izdašnost i zamućenost vode na izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbnog sistema grada Bihaća. Korisnicima se iz preventivnih razloga preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

OSTALO

Potraga za nestalom osobom

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 

Na području Zeničko-dobojskog kantona, općina Vareš, od dana 17.11.2022. godine, traje potraga za nestalom osobom inicijala B.P. Kako potraga nije dala rezultata, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona obratio se sa zhtjevom Federalnoj upravi civilne zaštite za angažovanjem  u potrazi pripadnika Jedinice za potrage i spašavanje u ljetnim i zimskim uslovima uz upotrebu dronova i pasa tragača. Po dobijanju saglasnosti, pripadnici navedene Jedinice uključit će se u potragu dana, 23.11.2022. godine.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Temperature zraka u 07 sati (°C): Bjelašnica -2; Drvar 1; Bihać, Sokolac 2; Jajce, Prijedor, Sanski Most 3; Banja Luka, Ivan Sedlo 4; Bugojno, Livno 5; Doboj, Gradačac, Srebrenica, Tuzla, Zvornik 6; Bijeljina, Sarajevo, Zenica 7; Grude, Široki Brijeg, Trebinje 9; Mostar, Stolac 10; Neum 11;

 

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR