Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.07.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 769 uzoraka, od čega je 248 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 22.07.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 11 osoba. Prema rezultatima testiranja šest osoba je pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 22.07.2022. godine, aktivno su zaražene 25 osoba, oporavljeno je 3977 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru Županije Posavske od Korona virusa testirano 9885 osoba od kojih je 4893 osoba pozitivno  (4705 osoba je izliječeno,  153 osobe preminule), a aktivne su 33 osobe.

 POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa.  Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 19:40 do 21:10 sati u mjestu Jezerski, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:27 do 12:45 sati, u mjestu Vrnograč, gdje je gorjela je šuma,
  • od 15:12 do 17:15 sati, u mjestu Kudići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 16:10 do 16:36 sati, u mjestu Polje, gdje je je gorjela trava.

Općina Bosanski Petrovac.  Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:48 do 12:50 sati, u mjestu Sakića Brdo, gdje je gorjela trava,
  • od 13:45 do 14:45 sati, u mjestu Sakića Brdo, gdje je gorjela trava i piljevina,
  • od 16:15 do 17:15 sati, u mjestu Vedro Polje, gdje je gorjela

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Pozorišna  u Tuzli gdje je gorio automobil.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je dvije intervencije na gašenju požara, u naselju Ledenice gdje je gorjela trava i otpad i u naselju Hasanbašići gdje je gorio pomoćni objekat.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara deponije smeća u Kalesiji.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara deponije smeća kod gradskog groblja u Živinicama.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Požar na Čvrsnici zbog nepristupačnog terena, jake vegetacije, visokih temperatura i vjetra, unatoč zračnim snagama, požar se i dalje širi gustom borovom šumom i niskim raslinjem te stvara nove požarne linije praćene otvorenim plamenom.

Tokom dana i noći na terenu požar je gasilo oko 90 vatrogasaca što profesionalnih što dobrovoljnih te 20tak mještana.

U gašenju požara sudjelovali su: PVP Tomislavgrad, PVP Posušje, DVD Rakitno, HGSS Posušje, GSS Široki Brijeg, DVD Tihaljina, PVP Široki Brijeg, PVP Mostar, Pripadnici Šumarije Posušje, Pripadnici šumarije Tomislavgrad, Pripadnici CK Općine Posušje i CK Županije Zapadnohercegovačke.

Helikopter Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske,

Kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Helikopter OS BiH.

  • Helikopter Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske imao je sveukupno  57 bambija u dva termina leta (06:30-11:30 sati i 18:30-20:30 sati)
  • Kanader Hrvatsko ratnog zrakoplovstva koji je imao sveukupno 20 preleta.
  • Helikopter OS BIH koji je imao 12 bambija u vremenu leta od 18:30-20:00sati.

Ugrožen je park prirode Blidinje, vikend naselja, Planinarski dom Masna Luka.

Grad Široki Brijeg. Jučer u vremenu od 09:40 do 11:00 sati, požar na Kočerinu, gdje je gorio otpad i šuma površine cca 500m2.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara od 15:40 do 18:35 sati, na Buni, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te jednu intervenciju u 22:30 sati, kao ispomoć u gašenju požara na Blidinjui od 01:20 do 01:50 sati,  u Ortiješu gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Višći, Klepci, Dračevu, Potkosi, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpad.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervencije na gašenju požara

od 17:25 do 19:25 sati, na Boračkom jezeru, gdje je gorjela šuma.  

I dalje je aktivan jedan krak požara u kanjonu Neretve, na nepristupačnom terenu.

Prema procjeni gospodina Huseina Hodžića iz CZ Konjic, nije potrebna pomoć helikoptera OS BiH.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U proteklom periodu u više navrata  vršen je odvoz pitke vode prema pojedinim mjesnim zajednicama, obzirom na sušni period i nedostatak vode.

Općina Maglaj. U mjestu Jablanica u 15:30 sati, intervencija na gašenju šumskog požara, koji je zahvatio dijelom i minirano područje. Požar je uspješno ugašen, a u gašenju su učestvovali pripadnici PVJ Maglaj i radnici ŠPD ZDK.

Grad Visoko.  U mjestu Prhinje u 16:30 sati, intervencija na gašenju šumskog požara. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su osam manjih intervencija i to: tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju niskog rastinja, dvije tehničke ( otvaranje lifta), jedno obezbjeđenje (vatromet), ispomoć na gašenju šumskog požara Blidinje ( 22 vatrogasca sa šest vatrogasnih vozila).

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livno imala je intervenciju na gašenju požara  u predgrađu Livna, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Općina Glamoč. Dana 22.07.2022.godine u općini Glamoč, došlo je do požara otvorenog prostora, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Intervencijom Komunalaca Glamoč požar je ugašen.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Crveni meteoalarm za dan 23.07.2022. godine, za cijelo područje Bosne i Hercegovine, zbog ekstremno visokih temperatura.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR