Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 22./23.04.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 22.04.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, prijavljeno je 2.323 uzorka, od kojih je 857 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana registrovano je 38 novozaraženih osoba sa  COVID-19. Aktivno je zaraženo 926 osoba. U samoizolaciji se nalazi 1.350 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada su na prostoru Kantona od Korona virusa testirane 4.924 osobe od kojih je 1.491 osoba pozitivna  (1.206 osoba je izliječeno, 85 osoba je umrlo), a aktivno je 200 osoba.

 

Kanton 10

Na prostoru Kantona testirane su 72 osobe na bolest  COVID-19, od kojih je 27 osoba pozitivno.

 

Bosansko-podrinjski  kanton Goražde

Dana, 22.04.2021.godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 25 osoba, a prema rezultatima testiranja sedam uzoraka je pozitivno.

Zaključno sa 22.04.2021.godine, na područu BPK-a je 76 aktivno zaraženih osoba koronavirusom. Oporavljeno je ukupno 1.877 osoba, a 75 osoba je preminulo.

 

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjelo niskog rastinje, u ul. 18. Hrvatske brigade, u Tuzli. Požar je lokalizovan i ugašen

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Međaš, gdje je gorio privatni zanatski objekat (pekara), i

– u naselju Dubnica, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica, imala je intervenciju na gašenju požara na divljoj deponiji otpada, pored putne komunikacije Ribnica Donja – Smoluća. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od  21.50 do 23:10 sati, u ulici M. Tita, u krugu fabrike duhana, gdje je gorio otpad.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V. Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara od 20:33 do 22:20 sati, u mjestu Johovica, gdje je gorjelo nisko rastinje i korov.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

u reonu naselja Volijak, gdje je gorio dimnjak kuće, te

– u reonu naselja Bulići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bijele vode, gdje su gorjeli suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visokog, imala je  intervenciju na gašenju požara u naselju Zbilje, gdje je gorjela drvena građa (jelove daske), u blizini vikendice. Požar je ugašan.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je sedam manjih intervencija, i to: tri na gašenju niskog rastinja, dvije na gašenju otpada, jednu na gašenju dimnjaka na stambenom objektu i jednu na gašenju otpada u devastiranom objektu.

 

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Pojavilo se klizište u naselju Gornja Tinja-Brezje, koje ugrožava stambeni objekat (kuću).

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 22.04.2021.godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići. Kvalitet zraka za dan 22.04.2021. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Živinice i Lukavac.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Prijavljen je nestanak odrasle muške osobe sa područja općine Ilidža. Pripadnici Policijske uprave Ilidža i Gorske službe spašavanja Ilidža su u potrazi za nestalom osobom.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR