Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.11.2015.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Iz Općinskog centra civilne zaštite Stolac, javljeno je da su se na području Stoca, tijekom noći osjetila 2 podrhtavanja tla i to u 01:21 i u 03:48 sati. Provjerom je ustanovljeno da se radi o potresima jačine 3,5 i 3,7 stupnjeva Merkalijeve skale, prvi 11 km zapadno od Ljubinja, a drugi 11 km južno od Stoca.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. U protekla 24 sata VJ Tuzla je imala dvije inervencije na gašenju požara i to u ulici Vukovarska, kvar na elektro instalacijama i u naselju Pasci gdje je gorjelo sijeno. Požari su ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica Kalesija, je imala intervenciju na gašenju reaktiviranog šumskog požara u naselju Dujmica i gašenju požara niskog rastinja ukupne površine cca 1 dulum u naseju Grabik. Požari su ugašeni.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica Srebrenik, je imala jednu intervenciju na gašenju požara na elektro instalacijama privatnog stambenog objekta u naselju Tinja. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasci zbog snijega koji je padao tokom noći, sklanjali su sa ulica polomljene grane kao i stabla.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog vjetra, kiše i snijega koji je zahvatio Unsko-sanski kanton ima dosta prekida u snabdijevanju električnom energojim. Najviše prekida ima u općinama Bihać, Bosanska Krupa, Cazin i Ključ. Ekipe elektrodistribucije su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

Grad Bihać. Od 05:00 sati bez snabdijevanja sa vodom za piće je uža gradska zona.

Uzrok kvara još nije ustanovljen, a ekipe JP Vodovod rade na otkrivanju istog.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz EP BiH (Elektro-privrede Bosne i Hercegovine) i EP HZHB (Elektro-privrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne) doznajemo da su zbog kvarova bez elektroopskrbe: Buna, Hodbina, Rujište i dio Jasenjana na području Mostarske općine, Gorica, Struge i repetitor Jasenica na području Čapljinske općine, te Ostrožac, Boračko jezero i Parsovići na području Konjičke općine.

Kanton 10

Općina Livno. Dolazilo je jučer i tokom noći kratkotrajno u par navrata do ispadanja iz napona 10 kvdv Dobro i Vržerale, pa je dolazilo do prekida u napajanu električnom energijom spomenutih dalekovoda.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE