Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.11.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI RIJEKA

 

Zapadnohercegovački kanton

Rijeka Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj 280 cm u 07:45 sati,  (280 cm redovna obrana od poplave) s trendom opadanja -2 cm.

 

Srednjobosanki kanton

Vodostaj rijeka i ostalih vodenih tokova na području SBK-a je u porastu.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju  požara otpadnog materijala u industrijskoj zoni. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio dimnjak i dio krova na objektu „Domu Smreka“, u naselju Ćehaje. Požar je ugašen.

                                                                       

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 20.11.2018. godine, odgovaro je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetu Mobilna: Banovići ne može ocijeniti.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u Ahmiće, te dva puta u naselje Bukve, a DVD-e Vitez dva puta tjedno u naselje Putkoviće i dva puta tjedno u Ahmiće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je jednu informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva, od strane Općinske službe civilne zaštite Vogošća, da je u naselju Gora-Serdaš, pronađeno jedno neeksplodirano ubojno sredstvo.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Zapadnohercegovački kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je jednu informaciju od strane PS Široki Brijeg, da je donešena automatska puška (kalašnjikov), sa pedeset komada streljiva 7.62 mm.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bileća 93, Trebinje 85, Gacko 80, Čemerno 63, Rudo 57, Višegrad 45, Han Pijesak 25, Mostar i Neum 21, Ivan Sedlo 13, Bjelašnica 12, Sarajevo 11, Sanski Most 10, Banja Luka, Bugojno i Zvornik 8, Bihać i Mrkonjić Grad 7, Jajce 5, Bijeljina, Gradačac i Zenica 4,  Bosanski Novi, Livno i Tuzla 3, Doboj i Prijedor 2.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE