Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.08.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 20.08.2022. godine.

 Bosansko-podrinjski kanton 

Dana 20.08.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 18 osoba. Prema rezultatima testiranja 3 osobe su pozitivno na COVID-19.

Zaključno sa 20.08.2022.godine, aktivno je zaraženo 71 osoba, oporavljeno je 4190 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10333 osobe, od kojih je 5496 pozitivno  (5105 osoba je izliječeno, 157 osoba preminulo), a aktivne su 234 osobe.

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imalaje intervencije na gašenju požarana lokalitetima: Ruišta, Radoč i Blagaj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te jednu intervenciju u ulici Hrvatske Mladeži, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je  intervenciju na gašenju požara od 08:00 do 08:40 sati na „Stijenama“ gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Zeničko-dobojski kanton

 Grad Zavidovići. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je 5 tehničkih intervencija zbog obilnih kišnih padavina u periodu od 18:00 do 20:00 sati, gdje su otčepljavali šahtove, vršili izvlačenje vozila iz poplavljenog podvožnjaka, sprečavali prodor vode u jednu kuću sve intervencije su uspješno završene.

Općina Breza. Vatrogasna jedinica općine Breza imala je intervencijuna gašenju požara  u naselju Potkraj, gdje je usljed udara groma došlo do požara na pomoćnom objektu. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije i to: dva gašenja zapaljenog otpada u kontejneru i jednu tehničku intervenciju (ispumpavanje vode iz prostorija MUP-a KS nakon kratkih obilnih padavina).

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih pljuskova i grmljavine.

 

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR