Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.02.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 08:12 do 09:40 sati, u mjestu Kamenica, gdje je gorjela pilana „Sani Global“. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa  tri vozila. Pričinjena je veća materijalna šteta,
  • od 11:55 do 12:50 sati, u mjestu Čekrlije, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom,
  • od 15:55 do 16:50 sati, u mjestu Midžići, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom,
  • od 17:33 do 18:15 sati, u mjestu Midžići, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom,
  • od 18:15 do 19:05 u mjestu Žegar, gdje je gorjela trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom,
  • od 15:00 do 19:50 sati, u mjestu Orašac, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar su ugasila tri vatrogasca sa vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

–   od 16:37 do 17:00 sati, tehničku intervenciju na izvlačenju tijela utopljenika iz rijeke Une, u reonu Ada,

–    od 17:55 do 19:00 sati, u reonu Radića, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen od strane dva vatrogasca sa vozilom,

–   od 19:28 do 21:00 sati, u mjestu Bukovska, gdje je gorjelo nisko rastinje, a bile su   ugrožene i obližnje kuće. Požar je ugašen od strane dva vatrogasca sa vozilom.

 Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina  imala je  intervencije na gašenju požara  i to:

–     od 14:20 do 15:00 sati, u mjestu Hatići, gdje je gorjelo nisko rastinje.  Požar je ugašen od strane dva vatrogasca sa vozilom,

–    od 19:05 do 21:30 sati, u mjestu Bukovica, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen od strane tri vatrogasca sa vozilom,

–   od 19:40 do 21:00 sati, u mjestu Tahirovići, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen od strane jednog vatrogasca sa vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 16:15 do 20:00 sati, u reonu Klenovac-Bravsko, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su ugasili dva vatrogasca sa vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vrše, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen od strane dva vatrogasca sa vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od  12:20 do 13:55 sati u Gorancima,  gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju u vidu obezbjeđenja požara od 13:00 do 13:35 sati, na Tresani, gdje se uništavao korov.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Sretnica i u Rudarskoj ulici, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 14:15 do 14:50 sati, na lokaciji Humska ulica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imla je intervenciju na gašenju požara od 12:03 do 17:30 sati, u mjestu Križ, gdje je gorjela borova šuma površine cca 6 ha.

 

Tuzlanski kanton

 

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je  dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Hurije, gdje je gorjela trava,

– u naselju Korića – Han, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine lukavac imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Huskići,gdje je gorio automobil,

– u naselju Gnojnica, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– u naselju Turija, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imalaje intervenciju na gašenju požara i to:

– u naselju Ćojluk, gdje je gorjela šuma,

– u naselju Čekanići, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– na lokalitet kod željezničke pruge u gradu, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ul. dr Pašića, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala  je šest manjih  intervencija i to: jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu intervenciju na gašenju niskog rastinja, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedno obezbjeđenje pretakanju goriva na Međunarednom aerodromu Sarajevo, te jednu tehničku intervenciju otvaranja vrata u stambenom objektu.

 

Zeničko – dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je četiri intervencije na gašenju  požara trava i nisko rastinja. Požari su ugašeni.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je četiri intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u naseljima: Čaluci, Bare, Seoce i Bjelavići. Požari su ugašeni.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je dvije intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u selu Mahle, požari su ugašeni.

Općine Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je dvije intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja  u mjestu Karaule i Adže. Požari su ugašeni.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je dvije  intervencije na gašenju požara trave i nisko rastinja u mjestu Bukva i Osoje. Požari su ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara i to:

– od 13:00 do 13:30 sati, na Brigu (Š.Brijeg), gdje je izgorjelo cca 1000 m2 šume,  požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

– od 13:30 do 14:30 sati, u Trnu (Š.Brijeg), gdje je gorjela šuma i trava, opožareno je cca 2000 m2 površine. Požar su ugasila četiri vatrogasca sa dva vozila,

– od 12:30 do 13:40 sati, u Kočerinu (Š.Brijeg), gdje je gorjela trava i nisko rastinje, opožareno je cca 3000 m2 površine. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Primljena informacija o  pronalasku eksplozivnog sredstva pored magistralnog puta M-4 u mjestu Putešić. Intervencijom uposlenika Federalne uprave civilne zaštite za UES,  eksplozivno sredstvo  je uništeno na licu mjesta, zbog čega je kratko bio obustavljen i saobraćaj na tom dijelu magistralnog puta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Općina Konjic. Primljena informacija o pronalasku eksplozivnih sredstava u  ruševnom objektu u mjestu Kale, MZ Neretvica.

Informacija o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je  informaciju od Policijske stanice Dobrinja o pronalasku eksplozivnih sredstava u ul. Trg Grada Prato br.12/IV, općina Novi Grad, gdje su pronađene dvije ručne bombe i  municija.

Informacija o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđene uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Zeničko – dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju novih informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE