Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U protekla 24 sata, PVJ grada Mostara imala je četiri intervencije i to:

  • od 09:25 do 11:00 sati, obilazak ranijeg požarišta na području Kokorine-MZ Podveležje,
  • od 16:45 do 17:10 sati, u ulici biskupa Barišića, gašen je zapaljeni otpad,
  • od 05:45 do 06:15 sati, u Titovoj ulici, gašen je zapaljeni otpad,
  • jutros od 07:00 sati, u mjestu Rabina, vrši se gašenje požara u kojem gori trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Dana, 19.12.2016. godine, u periodu od 14:56 do 18:03 sati, gašen je požar u Domanovićima, gdje je gorjela veća količina smeća.

Općina Čitluk. VJ Čitluk gasila je požar trave i niskog rastinja u mjestu Krehin Gradac. Intervencija trajala u periodu od 13:15 do 14:55 sati.

Općina Konjic. Dana, 18.12.2016. godine, u periodu od 13:00 do 15:00 sati, VJ Konjic gasila je požar na brdu Vrtaljica. Istog dana, u periodu od 17:00 do 17:40 sati, u ulici Civilnih žrtava rata gašen je požar na zapaljenom dimnjaku, dok je u večernjim satima od 21:00 do 23:50 sati, u  naselju Tušćica, također gašen požar na zapaljenom dimnjaku.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. TVJ Bihać imala je intervenciju, u periodu od 08:40 do 09:09 sati, u ulici Krupska, u prostorijama Higijenskog zavoda, gdje je gorjela kotlovnica. Požar su gasila 4 vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. TVJ-a Bosanski Petrovac imala je intervenciju, u periodu od 16:37 do 18:15 sati, u mjestu Kapljuh, gdje je gorjela zapaljena trava. Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu, pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su osam manjih intervencija i to: dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka, dvije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, tri na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru i jednu tehničku intervenciju.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan, 19.12.2016. godine na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

Kanton Sarajevo

Zbog prekoračenja dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10 u zraku, i dalje je na snazi Prva epizoda – Pripravnost povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Dana, 19.12.2016. godine, od strane građana u magacin općinske službe civilne zaštite Zavidovići predata je jedna ručna bomba, koja će biti izuzeta od Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ.

Hercegovačko-neratvanski kanton

Grad Mostar. Dana,, 19.12.2016. godine, u 18:25 sati, od strane građana prijavljen je nepozanti NUS uz obalu Neretve, u blizini HE Mostar.  O primljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Kantonalni operativni centar civilne zaštite USK-a primio je informaciju od Policijske stanice Bosanska Krupa o pronalasku NUS-a, koji je pronađen u šumi na lokalitetu Drenovo Tijesno, a radi se o dvije pješadijske mine – klackalice. Mjesto pronalaska je obilježeno.

Općina Velika Kladuša.  Kantonalni operativni centar civilne zaštite USK-a primio je informaciju od općinske službe civilne zaštite Velika Kladuša o pronalasku NUS-a, u mjestu Todorovska Slapnica. Radi se o tromblonskoj mini a na lice mjesta izišao je predstavnik  Službe za civilnu zaštitu i obilježio mjesto pronalaska.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite SBK-a primio je informaciju o pronalasku jedne ručne bombe u gradu. O primljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ.

O S T A L O

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Prema informaciji Operativnog centra KMUP-a Goražde, dana 19.12.2016. godine, oko 10:05 sati, u firmi ,,Ginex“ d.d. Goražde desila se eksplozija u kojoj je povrijeđeno jedno lice B.A. koje je odmah prevezeno u Urgentni centar kantonalne bolnice u Goraždu. Prema izjavi dežurnog ljekara nakon ukazane ljekarske pomoći povrijeđeno lice je zadobilo lakše povrede u predjelu desne šake i stomaka. Uviđaj je u toku.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE