Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.11.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. VJ Bosanska Krupa imala je dvije intervencije na gašenju požara otvorenog prostora i to:

– od 09:14 do 13:05 sati, u mjestu Suvaja. Gorjelo je lišće i nisko rastinje u visokoj šumi na površini od oko 1 ha, te zapušteni voćnjak.  Pričinjena je manja materijalna šteta.

– od 16:28 do 18:05 sati, u mjestu Donja Suvaja. Gorjela je trava, nisko rastinje i šuma na površini od oko 1 ha. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Sanski Most. VJ Sanski Most imala je intervenciju u mjestu Donja Japra, u periodu od 09:00 do 12:30 sati. Gorjela je šuma na površini od oko 1 ha.

Požar u mjestu Donja Tramošnja je još uvijek aktivan. Gašenju se nemože pristupiti jer je područje zahvaćeno požarom minirano.

Općina Cazin. VJ Cazin imala je intervenciju, u periodu od 02:55 do 05:20 sati, u mjestu Šturlićka Platnica gdje je gorjela šuma na površini od 1 ha.

Jutros u 06:00 sati, vatrogasci su otišli na intervenciju po dojavi za šumski požar u mjestu Liskovac.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. PVJ Tuzla je imala 3 intervencije na gašenju požara i to:

  • – požar na niskom rastinju u ulici Fočanska,
  • – požar na deponiji smeća na lokalitetu Ravne Trešnje, i
  • – požar na kući u ulici Željka Lukića.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Sapna. Na području općine Sapna, u MZ Skakovica, došlo je do požara na niskom rastinju koji je lokalizovan od strane mještana.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. VJ Žepče imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u mjestu Gornja Golubinja, površine oko 10 hektara. Uzrok požara je ljudska nemarnost pri paljenju niskog rastinja zbog pripreme zemljišta za sadnju maline.

 

Zapadno-Hrecegovački kanton

Općina Široki Brijeg. VJ Široki Brijeg je sinoć, u periodu od 03:00 do 05:00 sati, imala intervenciju u Širokom Brijegu gdje je gašen požar uzrokovan kvarom na el. instalaciji u privatnoj kući. Požar ugašen bez povrijeđenih osoba.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Od jutros, vatrogasci TVJ Jajce imaju intervenciju u rejonu Vrbica gdje gori nisko rastinje (šikara).

 

SAOBRAĆAJNI UDESI U SESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana, 19.11.2015. godine, oko 17:00 sati dogodila se saobraćajna nesreća na putu M-17, u naselju Šehovina. Sudionici su S.S. sa pmv Passat i M.N. (1932) u svojstvu pješaka, koja je u ovoj saobraćajnoj nesreći smrtno stradala.

 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Tuzlanski kanton

U protekla 24 sata, Kantonalni operativni centar civilne zaštite Tuzlanskog kantona zaprimio je prijavu o pronalasku NUS-a od policijske stanice „Istok“ Tuzla. NUS je pronađen u šumi zvanoj „Bojište“ na lokalitetu Gornja Tuzla – Tetima. Pronađena je protivtenkovska mina. Navedeni NUS biti će uklonjen od strane Tima za uklanjenje NUS-a FUCZ u narednom periodu.

 

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku NUS-a i to od Službe civilne zaštite općine Hadžići da se u naselju Kasetići nalazi se NUS.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje NUS-a FUCZ, koji će prijavljeni NUS preuzeti u toku današnjeg dana.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Kantonalni operativni centar civilne zaštite SBK-a, zaprimio je informaciju o pronalasku NUS-a na lokalitetu Bravnice. Pronađena je tromblonska mina.

Općina Busovača. Zaprimljena je informacija o pronalasku NUS-a na lokalitetu Bare. Pronađene su 2 ručne bombe.

O zaprimljenim informacijama obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE