Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.09.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 72 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 739 uzoraka, od čega su 63 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10805 osoba, od kojih je 5705 pozitivno  (5534 osoba je izliječeno, 161 osoba preminula), a aktivno je 10 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 19.09.2022.godine, uzorkovan je materijal kod 30 osoba za testiranje na COVID-19. Prema rezultatima nije bilo pozitivnih osoba. Zaključno sa 19.09.2022.godine na području Kantona pet je aktivno zaraženih osoba, oporavljeno je ukupno 4318 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 Kanton 10

Dana 19.09.2022.godine, testirano je 12 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja nema pozitivnih.

 POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:43 do 12:10 sati, gdje je gorio otpad u Pelinama, te

– od 12:05 do 13:55 sati, gdje je gorjela veća količina biljnog otpada u Gabela polju.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od od 21:30 do 22:05 sati, gdje je gorio kontejner sa otpadom u mjestu Čelebići.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od  13:45 do 14:35 sati, gdje je gorio otpad, trava i nisko rastinje kod robne kuće.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Golubić, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 19:21 do 20:10 sati, u mjestu Gnjilavac, gdje je gorjelo motorno putničko vozilo.

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla je imala dvije intervencije na gašenju požara gdje je gorio otpad u kontejneru.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Ritašići gdje gorio dimnjak.

 Kanton Sarajevo

Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije i to: dvije na gašenju zapaljenog otpada i jedna na gašenju zapaljenog krova kuće.

 Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik imali su jednu intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Bojna, gdje su u podrumu gorjela drva i više električnih uređaja. Požar je ugašen.

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Obilne kišne padavine proteklih dana  uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenost vode na izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbnog sistema grada Bihaća. Korisnicima se iz preventivnih razloga preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Busovača, Ilidža, Ilijaš, i gradova Široki Brijeg, Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 16 eksplozivnih sredstava i streljivo 129 komada.

  

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR