Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.07.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar imala je tri intervencije i to:

  • od 10:05 do 12:25 sati, u Baćevićima gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 12:00 do 13:35 sati, u Blagaju gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 16:40 do 17:30 sati, u Južnom logoru gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica Čapljina imala je pet intervencija i to:

  • od 10:45 do 11:15 sati, u Dračevu gdje je gorjelo smeće,
  • od 13:05 do 14:00 sati, u Čeljevu gdje je gorjela trava,
  • od 13:10 do 13:45 sati, u Klepcima gdje je gorio nasip,
  • od 19:40 do 21:40 sati,na Strmcu gdje je gorjelo smeće i rastinje,
  • od 20:55 do 21:30 sati,u Klepcima gdje je gorio otpad.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Profesionalna vatrogasna jedinica Kalesije imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog automobila na lokalnom putu Međaš – Zates. Tom prilikom vozilo je izgorjelo u potpunosti a požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica Tešanj intervenisala je na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Raduša, površine oko 2000 m2. Nije bilo ugroženih objekata, a u gašenju su učestvovala 3 vatrogasca.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je dvije intervencije na gašenju zapaljenog kontejnera.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

AKTIVNOSTI TIMOVA FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Brčko Distrikt BiH

Federalna uprava Civilne zaštite,  jučer je (19.07.2016. god.), zajedno s pripadnicima elitne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke, iz rijeke Save u Brčkom uklonila dvije avionske bombe, težine po 100 kilograma sa po 30 kilograma eksploziva.

Vađenje aviobombi je realizirano u okviru saradnje Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Češke, a pomoć su pružili Odjel za javnu sigurnost Brčko Distrikta BiH i Civilna zaštita Distrikta Brčko BiH, te nadležne institucije iz Republike Hrvatske.

Tako je jučer do 21:00 sati, bio zatvoren Granični prelaz Brčko-Gunja,te dio grada Brčkog kao i ugostiteljski objekti u blizini rijeke Save. Isto tako, plovni put i aktivnosti na rijeci Savi obustavljeni su jučer u vremenu od 17:00 sati, do srijede (20.07.2016) do 05:00 sati ujutro.

Radilo se o tzv. “FAB 100” avionskim bombama, ruske proizvodnje iz 1943. godine, koje su korištene  u toku Drugog svjetskog rata, a koje su pronađene prije nekoliko godina na dubini od pet i po metara kod mosta koji povezuje Brčko i Gunju u  Republici Hrvatskoj.

Akciji uklanjanja bombi prethodila je temeljita priprema, a saradnja između pripadnika tima Federalne uprave civilne zaštite i Civilne zaštite Brčko Distrikta BiH, kao i ronilačkih jedinica iz Republike Češke i policije iz Republike Hrvatske, bila je odlična.

Nakon što su aviobombe uklonjene iz rijeke Save, planirano je da Civilna zaštita Brčko Distrikta BiH, danas (20.07.2016), obavi njihovo uništavanje na poligonu Sprite.

Općina Glamoč

Federalna uprava civilne zaštite će danas (20.07.2016), realizovati zadatak izmještanja, transporta kao i uništavanja odbačenih minobacačkih mina, sa lokacije bivših artiljerijskih položaja na planini Vitorog, oko 20 kilometara sjeverostočno od Glamoča. Oko 43 komada trenutnih minobacačkih mina, kalibra 82 mm, pronađeno je na površini prilikom vršenja preliminarnog pregleda i izviđanja lokacije.

Kako se lokacija na kojoj će biti vršeno uklanjanje nalazi na teško pristupačnom terenu , za transport eksplozivnih sredstava bit  će korišteni Quad vozila.Također, osigurana je i pripravnost jednog helikoptera Oružanih snaga BiH, koji bi u slučaju potrebe bio angažovan na medicinskoj evakuaciji.

Nakon uklanjanja zaostalih minobacačkih mina, iste će biti transportovane i uništene na poligonu za uništavanje eksplozivnih sredstava.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Od strane MUP-a kantona pristigla je prijava  o postojanju municije u njihovim prostorijama.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Od strane Policijske stanice Bosanska Krupa prijavljen je pronalazak NUS-a u Unskoj ulici, u neposrednoj blizini pruge. Radi se o nepoznatoj granati koja se nalazi u panju. Patrola policije je izašla na lice mjesta i obilježila lokaciju NUS-a.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac.

Općinska služba civilne zaštite prijavila je postojanje NUS-a u naselju Milino Selo (radi se o tromblonskim minama … 2 kom). O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Na području grada Zenica, u mjestu Stranjani pronađen je nepoznati  NUS. O navedenom obaviještene su nadležne institucije za uklanjanje neeksplodiranog ubojnog sredstva.Tako, na lice mjesta odmah je izašao Tim iz Banja Luke, koji je u toku dana uklonio nepoznati  NUS, a do dolaska Tima, patrola policije PU Zenica obezbjeđivala je mjesto pronalaska.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE