Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.06.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 19.06.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.200 uzoraka, od kojih je 18 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana testirano je 35 osoba. Prema rezultatima testiranja do 12 sati, registrovana je jedna osoba na prisustvo COVID-19, dok je ukupno 6 osoba pozitivno. U samoizolaciji se nalazi 11 osoba.

 

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara koji je izbio u firmi „Edo Trade“, u MZ-e Petrovice, kojom prilikom je jedna hala izgorjela, ali se požar proširio na kuću gdje su vatrogasci uspjeli spasiti stambeni objekat. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općine Žepče. Pripadnici vatrogasne jednice općine Žepče, imali su intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio automobil, u gradu. Pričinjena je materijalna šteta. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su tri manje intervencije, i to: jednu na gašenju zapaljenih guma, jednu na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju elektrointstalacija na objektu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jednica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara od 13:05 do 14:05 sati, u Dračevicama, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:00 do 14:25 sati, u Dračevu, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 16:32 do 17:10 sati, u Dračevu, gdje je gorjela kapina, te

– od 20:50 do 21:40 sati, u Dračevu, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za šire područje Federacije Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih visokih tempratura zraka od 31 °C  do 37 °C.

 

 

                        FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR