Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zapadnohercegovački kanton 

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara na zaobilaznici, gdje je gorjela  suha trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija i to: dvije intervencije na gašenju niskog rastinja, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog stabla, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jednu intervenciju na spaljivanju dimnjaka. 

Unskosanski kanton 

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Muslići,  gdje je došlo do zapaljenja putničkog motornog vozila.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Tarle, gdje je gorjelo nisko rastinje, te jednu tehničku intervenciju u mjestu Jezerski na sapiranju ceste nakon saobraćajne nezgode.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara

u ul. Branilaca BiH, gdje je došlo do požara u firmi DI „Ključ“. Požar su ugasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od  Općinske službe civilne zaštite Novo Sarajevo, da je u ulici Triglavska br. 30, pronađena  municija i tromblonske mine. Informacija o pronalasku eksplozivnih sredstava dostavljena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

O S T A L O 

POTRAGA ZA NASTALOM OSOBOM 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE 

Danas je nastavljena potraga za nestalom 54-godišnjom ženom Salihom Omerović, čiji nestanak je prijavljen 15.04.2019.godine, na području opštine Srebrenica. Na terenu su policja, porodica i mještani, ukoliko se dođe do novih informacija vezanih za potragu Federalna uprava civilne zaštite će se aktivno uključiti u nastavak potrage sa svim raspoloživim resursima. 

Zeničko-dobojski kanton

Nastavlja se potraga za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu dana 02.04.2019.godine. Federalna uprava civilne zaštite u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu. Vrši se prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu i spremna je da se odmah, u slučaju potrebe uključi u nastavak potrage u punom ksapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE