Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.06.2018.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 19.06.2018 god. u 00:47 sati, na području grada Mostara  dogodio se umjereni zemljotres jačine 3,9 stepeni  po Richterovoj ljestvici.

Epicentar zemljotresa bio je 8 km sjeverno od Mostara ( Potoci). Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štetu na objektima, a stanovništvo ga može osjetiti.

 

Zapadnohercegovački kanton

Dana 19.06.2018 god. u 00.47 sati, Hercegovinu je uzdrmao snažan zemljotres koji se osjetio na području cijele Hercegovine. U epicentru zemljotres je bio jačine 3.9 stupnjeva po Richteru. Prema navodu EMSC-a, epicentar je bio 8 kilometara sjeverno od Mostara na dubini od 2 kilometra. Osim uznemirenosti stanovništva na području našeg kantona, nije bilo drugih posljedica.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 21:50 do 22:20 sati, u Rodoču (Bezdan), gdje je gorila trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je  intervenciju na gašenju požara u vremenu od 23:10 do 23:55 sati, u Strugama, gdje je gorila trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora, u vremenu od 16:00 do 16:30 sati, na lokalitetu Vrace. Opožarena je manja površina trave i niskog rastinja, bez materijalne štete. U gašenju su sudjelovala dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju na Željezničkoj stanici, varničenje kabla od udara groma.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do povećanja mutnoće vode na izvorištu Klokot, pa je vodu potrebno prokuhavati prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su poslove na uklanjanju eksplozivnih sredstava, na području općine Živinice.

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavili su proces deminiranja, na zadacima na području općina Sapna i Kalesija.

 

O S T A L O

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Zeleni meteoalarm za područje F BiH, što ne zahtjeva posebno upozorenje.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE