Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U prethodna 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 554 uzoraka, od čega je 36 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

 Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirane 9732 osobe, od kojih je 4800 pozitivno (4634 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 13 osoba.

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 35 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je sedam novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 37 osoba. Pozitivno je 29 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 18.05.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 21 osobe. Prema rezultatima nema  pozitivnih osoba  na COVID-19 .

Zaključno sa 18.05.2022. godine, na području BPK nema aktivno zaraženih koronavirusom (COVID-19),  oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Kanton 10

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 7 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja nema novozaraženih osoba.

 POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: u naselju Ozimice 1, ulica Bosanskih Kraljeva TO/6, gdje je gorio dimnjak, u naselju Založje gdje je gorjela trava i otpad. Požari su ugašeni.

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 16:33 do 17:15  sati u mjestu Hodžinac, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:50 do 12:05 sati, na Bulevaru, gdje je gorjela trava,

– od 12:20 do 12:45 sati, na Bulevaru, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 14:20 do 14:35 sati, na Bulevaru, gdje je gorjela trava,

– od 17:05 do 18:50 sati, u Hodbini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 00:32 do 01:20 sati, u Ilićima, gdje je gorjelo nisko rastinje,

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u Adi, gdje je gorio otpad i naseljima Gabela i Čeljevu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su  jednu veću i četiri manje intervencije.

Veću intervenciju imali su dana, 19.05.2022. godine u 07:40 sati, u ul. Trg međunarodnog prijateljstva br. 9., Općina Novi Grad, gdje je gorjela jedna prostorija u stanu na VII spratu stambene zgrade. Požar je lokalizovan u 07:58 sati, a likvidiran u 08:50 sati. U gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica.

Zapadno-hercegovački kanton

 Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Humac i Studenci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. U  naseljima Podvinci i Bogošići došlo je do odrona zemljišta u lokalni potok.

Radna mašina skip Službe civilne zaštite radi na vađenju odronjenog zemljišta iz potoka u naselju Bogošići, kako nebi došlo do začepljena potoka i plavljenja. Na navedenim lokacijama nema ugroženih stambenih objekata.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina: Vogošća, Kladanj, Travnik, Teočak i Hadžići timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 11 eksplozivnih sredstava i streljivo 30 komada.

U sarajevskom naselju Dobrinja, pored Osnovne škole „Osman Nuri Hadžić“ i crkve Svetog Franje Asiškog sinoć je pronađeno  rizično neeksplodirano ubojno sredstvo koje mora biti uništeno na licu mjesta.

Tim Federalne uprave civilne zaštite je na terenu i poduzimaju  se potrebne aktivnosti kako bi navedeno sredstvo bilo uništeno.

Mole se građani da se pridržavaju uputstava ovlaštenih osoba na ovoj lokaciji kako ne bi ugrozili sebe i izvršioce zadatka.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR