Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.02.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save izmjeren jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosio je:

–   Bosanski Brod ————— —————         336 cm (normalno stanje),

–   Bosanski Šamac —————————-         208 cm (normalno stanje),

–   Orašje ——————————————        459 cm (normalno stanje).

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199.06 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo vodostaja je viši za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 27,70 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une iznosi 46 cm (kritična tačka je 100 cm).

Padavine: snijeg 12 l/m2. Visina snijega iznosi 52 cm.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane iznosi 146 cm (kritična tačka je 380 cm).

Visina snijega iznosi 12 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodnih tokova na području Kantona je normalan.

 

Srednjobosanski kanton

Dana 19.02.2018.godine, vodostaji na području Kantona su u opadanju ili stagnaciji.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:30 sati, iznosio je 201 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

POŽARI

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Bugojno, imali su intervenciju na gašenju požara, u ul. Bosanka br.18, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u periodu od 17.02. do 19.02.2018.godine, imala je  dvadesetjednu intervenciju na gašenju zapaljenih dimnjaka, jednu intervenciju na gašenju električnog kabla u privatnoj kući, jednu intervenciju na gašenju električnog kabla u stambenom objektu, jednu intervenciju na gašenju manjeg požara u parku, te jednu intervenciju na gašenju pomoćnog objekta (šupe).

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Zenica, imali je manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, u ulici Armije RBiH, naselje Mokušnice. Požar je ugašen. Povrijeđenih lica nije bilo.

 

   OSTALO

 

Kanton Sarajevo

Dana 17.02.2018. godine, u 15:19 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite je obaviješten od strane direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo da je primio informaciju od Kantonalnog MUP-a Kantona Sarajevo, da se u selu Nebočaj, općina Vogošća, u jednoj kući nalazi 30 imigranata, te da je jedan od imigranata obolio od zarazne bolesti šuge (scabies). Po saznanju direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, u skladu sa propisanim procedurama, zatražio je da se informacija odmah proslijedi Općinskoj službi civilne zaštite Vogošća, Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite, te Operativno komunikacijskom centru 112 Ministarstva sigurnosti BiH.

Na terenu su poduzete  mjere obezbjeđenje lica mjesta i zabranjeni su daljnji kontakti sa lokalnim stanovništvom, do dolaska službi određenih za preduzimanje mjera i radnji u ovakvim situacijama.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Konjic. Potraga za nestalim I.I. rođenim 1946.godine, iz Bugojna, vrši se na način da uposlenici Općinske službe civilne zaštite općine Konjic sa vatrogascima, kao i uposlenici PU Konjic u sklopu svojih redovnih djelatnosti promatraju obale rijeke Neretve i Jablaničkog jezera, na području općine Konjic.

 

PROHODNOST PUTEVA

Kanton 10

Na području cijelog Kantona 10, pao je slab snijeg. Svi putni pravci su prohodni. Ekipe zimske službe redovno vrše obilazak terena, vrše čišćenje i posipanje puteva.

 

Na magistralnoj cesti Drvar – Resanovci, usljed urušavanja potpornog zida, promet se odvija naizmjenično jednim trakom.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

 

PADAVINE

 

Količina padavina u protekla 24 sata izmjerena u 07:00 (l/m2):  Bjelašnica, Livno i Mrkonjić Grad 16; Ivan Sedlo 15; Gacko, Han Pijesak, Sanski Most i Srebrenica 14; Bosanski Novi i Trebinje 13; Banja Luka, Bihać i Foča 12; Jajce, Sarajevo i Sokolac 11; Bileća 10; Bosanska Gradiška, Bugojno i Zenica 9; Rudo i Zvornik 8; Doboj i Tuzla 6; Bijeljina, Gradačac i Mostar 3 litra.

 

Visina snijega izmjerena u 07:00 sati (cm): Bjelašnica 156; Bihać 52; Ivan Sedlo 23; Han Pijesak 21; Mrkonjić Grad 14; Gacko 13; Nevesinje 12; Sanski Most 11; Sokolac 10; Livno 8; Srebrenica 7; Bosanski Novi 6; Jajce i Sarajevo 4; Bugojno 3 centimetra.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE