Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.02.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Unsko-sanski kanton

Prestankom kišnih padavina došlo je do znatnog opadanja vodostaja svih rijeka i rječica na području Unsko-sanskog kantona. Stanje se postepeno normalizuje i voda se povlači u svoja korita.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,77 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), u odnosu na mjerenje jučer u 07,00 nivo je viši za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je i dalje u porastu, duž toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————- 634 cm (pripremno stanje), juče 623 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 478 cm (pripremno stanje), juče 473 cm,

–   Orašje ——————————————715 cm (pripremno stanje), juče 704 cm.

                                                                                            

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla je u protekla 24 sata imala intervenciju na gašenju požara na el. instalacijama u ul. Maršala Tita br.95. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U naselju Tetovu u ulici Tešanjska do broja 29b, došlo je do požara u napuštenoj kući. Požar je lokalizovan, a zatim i ugašen. Na objektu je pričinjena velika materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih. Cijelo naselje je iz preventivnih mjera za kratko ostalo bez napajanja električnom energijom.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Jučer u vremenu od 16:20 do 19:20 sati, vatrogasci iz Ljubuškog gasili su požar u Gornjoj Vitini, na porodičnoj kući. U požaru je izgorio krov kuće i dio enterijera. Uviđaj su vršili pripadnici krim policije iz Ljubuškog.

ZAGAĐENOST ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 18.02.2016 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Lukavac, Cerik i Mobilna Banovići, dok je kvalitet zraka na lokalitetima Skver, BKC i Bukinje odgovarao kvalitetu čistog zraka.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. U protekla 24 sata prijavljeno je pokretanje klizišta na dijelu magistralnog puta M 18 Šićki Brod – Husino. O događaju su obaviješteni službenici civilne zaštite Grada Tuzle, koji će u toku dana izaći na lice mjesta.

Općina Srebrenik. U protekla 24 sata prijavljeno je pokretanje klizišta u naselju Podorašje, koje ugrožava lokalno mezarje i dva stambena objekta. O događaju je obavještena Općinska služba civilne zaštite Srebrenik.

NEEKSPLODIRANA UBOJANA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. ,,A“ tim za uklanjanje NUS-a, obavljao je radove na uklanjanju NUS-a na području općine Lukavac.

Općina Kalesija. ,,B“ tim za deminiranje FUCZ /KUCZ nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina, na području općine Kalesija.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Jedna prijava NUS-a na lokalitetu Kopčić, pronadjena jedna protivtenkovska mina. Obavješten „A” tim Busovača i Tim za Uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ-e.

OSTALO

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. I dalje se nastavlja pretraga vizuelnim pregledom na rijekci Krivaji za nestalom osobom Mustajbegović Adinom, na području općine Olovo.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE