Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.01.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 18.01.2022. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljen je 5831 uzorak, od čega je 2564 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirane su 384 osobe na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovane su 262 novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 2418 osoba. Pozitivno je 1860 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 18.01.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 92 osobe na COVID-19. Prema rezultatima testiranja 31 osoba je pozitivna. Zaključno sa 18.01.2022.godine, aktivno je zaraženo 275 osoba, oporavljeno je 2676, a 113 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru na prostoru Posavskog kantona na Korona virus (COVID19) testirano je 8752 osoba, od kojih je 4090 osoba pozitivno  (3367 osoba je izliječeno, 135 osoba umrlo), a aktivno je  543 osoba.

 

Kanton 10

Dana 17.01.2022. godine, testirano je 74 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja  49 osoba je pozitivno.

 

LAVINE

 

Kanton Sarajevo

Općina Trnovo. Kantonalni operativni centar civilne zaštite je dana, 18.01.2022. godine u  12:25 sati,  putem telefonskog broja 121 primio informaciju da je snježna lavina na Bjelašnici, na lokalitetu Krvavac, zatrpala trojicu planinara, koji su se uspjeli izvući ispod lavine, te da je tom prilikom jedno lice zadobilo teže, a jedno lice lakše povrede. O navedenoj informaciji odmah je obaviješten direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, po čijim nalogu je po propisanoj proceduri angažovana Služba za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanje na vodi i pod vodom, koja je formirana u okviru Gorske službe spašavanja, stanica Sarajevo u akciji pronalaženja, a potom i zbrinjavanja, te evakuacije povrijeđenih planinara. Po dolasku na mjesto nesreće spasioci su pružili neophodnu pomoć povrijeđenim, te su na osnovu vrste povreda za dvije unesrećene osobe procijenili da je za iste potreban helikopterski transport.  Na evakuaciji povrijeđenih angažovana su dva helikoptera EUFOR-a, koji su povrijeđene oko 17:20 sati preuzeli i prebacili do stadiona Koševo, gdje ih je preuzela ekipa hitne medicinske pomoći i transportovala do Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo. Treću nepovrijeđenu osobu spasioci su evakuisali kopnenim putem do Umuljana. Kompletna akcija je uspješno završena oko 20:30 sati. U navedenoj akciji  učestvovali su: pomoćnik direktora Uprava za mjere zaštite i spašavanja, zamjenik komandanta i komandir čete Profesionalne vatrogasne jedinice Uprave, oko 35 spasioca  iz Služba za spašavanje iz lavina, potrage i spašavanje na vodi i pod vodom.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:55 do 12:25 sati, u Trebižatu gorjela trava i rastinje,

– od 17:00 do 17:30 sati, u Čeljevu gorjela trava,

– od 17:45 do 18:35 sati, na Vrhovniku gorjela trava i rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je tri intervencije na gašenju požara  i to:

– od 14:30 do 16:00 sati, u Čitlućkom polju gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:00 sati do 20:00 sati, u Međugorju gorjela trava i nisko rastinje,

– od 21:00 do 22:00 sati na Bašagi, u Potpolju, gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 08:00 do 08:15 sati u ul. Neumske bojne, gdje je gorio kontejner.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 17:51 do 19:50 sati uz put prema selu Žitače, gdje je gorjelo nisko rastinje i opalo lišće.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je interenciju na gašenju požara od 11:20 do 11:30 sati u naselju Šljunkara, gdje je gorio kontejner.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je jednu intervenciju u mjestu Dolac, gdje je gorio krov kuće. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Stari Vitez imalo je jednu intervenciju na području grada, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je ugašen, pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– na Trgu Zlatnih Ljiljana, gdje je gorjelo smeće u kontejneru,

– u ulici Mehmeda Spahe br.10, gdje je gorjela šupa.

Požari su ugašeni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 12:25 do 14:00 sati, u mjestu Gornja Vitina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 2.000 m² površine. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom,

– od 18:30 do 19:00 sati, na lokalitetu Plantaža, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 2.000 m² površine. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom.

 

Tuzlanski kanton                  

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju sijena u naselju Bijela Polja.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju dimnjaka privatne kuće u naselju Bare.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara i to: četiri na gašenju dimnjaka na stambenim objektima i jednu na gašenju smeća u kontejneru.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Ali paše Hećimovića, gdje je gorio krov na stambenom objektu. Prouzrokovana je materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 17:35 do 18:35 sati intervenciju na izvlačenju ozlijeđene osobe iz vozila nakon saobraćajne nesreće i osiguranje mjesta nezgode pri vršenju uviđaja na Modriču.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala  je asistenciju  kod saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovalo jedno putničko motorno vozilo u naselju Kula Banjer.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Kanton Sarajevo

U skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka Kantona Sarajevo, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dao je dana, 18.01.2022. godine saglasnost na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor kvaliteta zraka za ukidanje epizode „Upozorenje“, zbog zabilježenog značajnog poboljšanje kvaliteta zraka.

 

Tuzlanski kanton                  

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 18.01.2022 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje i Lukavac. Kvalitet zraka za dan 18.01.2022 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver i BKC, dok se na lokalitetima Živinice i Mobilna: Gradačac ne može ocijeniti.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područja istočne, centralne i zapadne Bosne zbog niskih temperatura koje će iznositi do -10°C.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR