Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  porastu duž toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     464 cm (pripremno stanje), jučer 454 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     247 cm (normalno stanje),  jučer 236 cm,

–   Orašje ——————————————    481 cm (normalno stanje),  jučer 466 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 196,13 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 06:30 sati      66 cm 160 cm
Mostar 07:15 sati    408 cm 850 cm
Čapljina 07:15 sati     -98 cm Vodostaji rijeka

 

200 cm

Trebižat Humac 07:15 sati    276 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:15 sati    185 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati      92 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati    199 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 07:00 sati    110 cm 130 cm

 POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara u selu Gradac, gdje je gorjelo stablo nakon udara groma

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju dva motorna vozila u naselju Blatuša, uzrok požara nije poznat, na vozilima je  pričinjena materijalna štete, povrijeđenih lica nije bilo.

 Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je  Intervenciju na gašenju požara u naselju Doboj, gdje su gorjela hidraulična crijeva u dvorištu kuće. Požar je ugašen.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je devet intervencija i to: jednu na gašenju djela krova u pilani, dvije na obezbjeđenju sportskog i kulturnog događaja, jednu na gašenju zapaljenog kontejnera, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, dvije na gašenju niskog rastinja, jednu tehničku na deblokiranju lifta u zgradi, te jednu manju intervenciju u stanu.

 Zapadnohercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara u u Kranjčevićevoj ulici, gdje je gorjela porodična kuća. Uzrok požara su električni osigurači i instalacija. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 17.11.2019. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok se na lokalitetu Skver nije mogao ocijeniti.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Zapadnohercegovački kanton

Na vodocrpilištima iz kojih se uzima voda za piće, u Ljubuškom (Vrioštica) i Grudama (Grudsko Vrilo), zbog obilnih padavina, došlo je do zamućenja vode pa se prije uporabe ista treba prokuhati.

 Srednjobosanski kanton

Općina Vitez.  I dalje DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu jednom sedmično u Ahmiće i jednom sedmično u Bukve, a DVD Vitez jednom sedmično u Putkoviće.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Na deminerskom zadatku “Kuta”, na lokalitetu Žuči, deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite, vršit će deminiranje. Površina koja će se deminirati u prvoj fazi je 60.330 m2, a do kraja 2020. godine, na  ostala četiri projektna zadatka na ovom lokalitetu deminirat će se oko 200.000 m2.

O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE