Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.08.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 505 uzoraka, od čega je 155 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 17.08.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 34 osobe. Prema rezultatima testiranja devet osoba je pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 17.08.2022.godine, aktivno je zaraženo 69 osoba, oporavljeno je 4168 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10333 osoba, od kojih je 5423 pozitivno  (5047 osoba je izliječeno, 157 osoba preminulo), a aktivno je 209 osoba.

Kanton 10

Dana 17.08.2022.godine testirane su četiri osobe na COVID-19. Nakon završenog testiranja nema pozitivnih osoba.

 ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

 Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik: Dana 10.08.2022. godine prema prijavi inspektorata Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ustanovljena je bruceloza kod četrdeset i šest (46) ovaca.

 POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju od 15:35 do16:10 sati, u mjestu Jošani. Gorjela je trava i otpad sa pilane ( palete, stara daska, piljevina).

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 17:20 do 18:00 sati, u mjestu Drmaljevo. Gorjelo je nisko rastinje.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 16:00 do 16:25 sati, gdje je gorjela vanjska jedinica klime uređaja u ul. Kralja Tomislava,
  • od 19:59 do 20:35 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Vrapčićima (kod pumpe Selex), te
  • od 03:15 do 03:30 sati, gdje je gorio otpad kod salona namještaja „Elegant“.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je  intervencije na gašenju požara i to:

  • od 10:15 do 11:30 sati, gdje je gorjela trava u Gnjilištima, te
  • od 19:35 do 20:50 sati, gdje je gorjela trava u Višićima.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara

od 13:00 do 14:10 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Međugorju.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od  22:15 do 23:25 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Kosnim Lukama.

Zapadnohercegovački kanton  

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je intervenciju na gašenju požara od 20:25  do 23:00 sati, u mjestu Veljaci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. U intervencij učestvovalo pet vatrogasaca s dva vozila. Opožareno je 30.000m2                                                                                                   

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez imali su jednu intervenciju na lokalitetu Gornja Večeriska, gdje su gorjele traktorske gume u šumi. Požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla  imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • u naselju Borić, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini i motorno vozilo,
  • u naselju Brčanska Malta , gdje je gorio pomoćni objekat, te
  • u naselju Simin Han. Svi požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju šume i niskog rastinja na manjoj površini u naselju Seona. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje i trava na manjoj površini u blizini pijace u centru Kalesije. Požar je lokaliziran i ugašen.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su 11 manjih intervencija i to: jednu na gašenju zapaljenog električnog bojlera, jednu na gašenju  električnog stuba, jednu na gašenju napuštenog objekta, jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljenog otpada na otvorenom prostoru, pet obezbjeđenja (jedno na pretakanju goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i četiri u okviru Sarajevskog filmskog festivala) i jednu tehničku intervenciju.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 17.8.2022. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC i Bukinje dok se na lokalitetima Skver, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik nije mogao ocijeniti kvalitet zraka.

  FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine,  zbog visokih vrijednosti temperatura zraka i UV indeksa, koje će iznositi  od 34 do 40°C. Upozorenje se izdaje u vremenskom intervalu do 12:00 do 17:00  sati.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR