Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S.Most imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 16:50 do 17:30 sati, u Proleterskoj ulici gorjela plinska boca,

– od 23:03 do 23:30 sati na Bulevaru 7 Korpusa, gdje je došlo do požara na putničkom vozilu (Ford). Požar  su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju od 16:00 do 18:00 sati u mjestu Dragićina, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 8.000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 16:25 do 16:50 sati, u Ljubuškom, u ul. Jadranska, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje na površini od oko 30 m2.  Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

– od 18:00 do 20:30 sati, u mjestu Crveni Grm, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje na površini od oko 20.000 m2.  Požar je gasilo sedam vatrogasaca sa dva vozila.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju od 13:10 do 15:00 sati u mjestu Tribistovo (kod brane), gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 200 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je pet intervencija na gašenju požara  i to:

– od 18:55 do 19:20 sati, na Fortici gorio otpad,

– od 18:55 do 19:30 sati, u Južnom logoru gorjela trava,

– od 20:30 do 22:30 sati, na Gorancima gorjela trava i rastinje,

– od 03:35 do 04:05 sati, u Ortiješu gorjelo auto,

– od 04:45 do 04:55 sati, u Splitskoj gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 08:40 do 09:10 sati, u Dračevu gorjela trava i rastinje,

– od 19:20 do 19:35 sati, u Čeljevu gorio biljni otpad.

Tuzlanski kanton

Grad GračanicaVatrogasna jedinica Grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u privatnom stambenom objektu u Gračanici. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju manjeg požara na krovu osnovne škole u Kalesiji. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad ŽiviniceVatrogasna jedinica Grada Živinice imala je intervenciju na gašenju zapaljenog kamiona u naselju Maline. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija na gašenju požara i to: jednu na gašenju zapaljenog automobila, dvije na spaljivanju dimnjaka i četiri na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru.

Osim toga imali su i jednu tehničku intervenciju na otvaranju vrata u stanu i dva obezbjeđenja Sarajevo Film Festivala.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kanal, gdje je gorjela suha trava.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I daljeDVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTVA

Hitnom intervencijom tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonio je jedno eksplozivno sredstvo na području općine Ilidže.

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE