Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.07.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 4.313 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 97 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 2.393 osoba.

– Ukupno izliječenih 1.823 osoba.

 

Posavski kanton

Na prostoru Posavskog kantona, do sada je na Korona virus (COVID19) testirano 414 osoba od kojih je 9 pozitivno: 3 osobe su izliječene a trenutno je aktivno 6 osoba.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10: Dana 16.07.2020. god poslano je 22 uzoraka  nalaza na korona virus, 21 negativni i jedan pozitivan.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 15:05 do 16:10 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Sutini.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je od 15:00 do 17:30 sati, intervenciju na gašenju požara u Mostarskom blatu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Intervenisala su tri vatrogasca s jednim vozilom. Opožareno je oko 2 ha površine.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Tetovo, gdje je gorio otpad sekundarnih sirovina u kompaniji Dilaver Company d.o.o.. Požar je ugašen.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju zapaljenog stabla, u ulici Aleja Ljiljana.

 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala  je jednu intervenciju manjeg intenziteta te jednu tehničku intervenciju.

 

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 04:35 do 05:30 sati, u Pologu, na izvlačenju stradale osobe iz automobila u saobraćajnoj nesreći.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Vogošća i grada Gradačac, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti  meteoalarm za veći dio Federacije Bosne i Hercegovine zbog lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

 

      OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE