Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.06.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI         

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 19:05 do 19:55 sati, u Drežnici, gdje je gorjelo rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara krova kuće, u ul. Sviračka.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 14:20 do 15:20 sati, u mjestu Hardomlije, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Na intervenciji su učestvovala četiri vatrogasca s jednim vozilom.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je intervenciju na gašenju zapaljenog elektro kabla u mjestu Ćoralići.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila u mjestu Lepenica. Nije bilo povrijeđenih lica. Na intervenciji su učestvovala dva vatrogasca.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervenciju na gašenju zapaljenog trafoa u ul. Glavica. Nije bilo povrijeđenih lica.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

VELIKO NEVRIJEME I GRAD

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica intervenisala je od 18:30 sati u naseljenim mjestima  Karadaglije, Koprivci i Jablanica, zbog poplava koje je izazvalo nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom. Zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom roku došlo je do začepljenja odvoda, što je uzrokovalo plavljenje više stambenih i pomoćnih objekata. Pristupilo se ispumpavanju vode, stavljanje zaštite na obalu sa vrećama s pjeskom.

Općina Zavidovići. U poslijepodnevnim satima područje općine zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom. Zbog velike količine kiše koja je pala u kratkom roku došlo je do začepljenja odvoda, što je uzrokovalo plavljenje pojedinih ulica a najviše je pogođena ulica Zlatnih ljiljana.

Općina Maglaj. U 17:35 sati, područje mjesta Tujinica zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom,  potok Tujnica se izlio iz korita i poplavio nekoliko objekata te oštetio lokalni put.

Općina Žepče. U poslijepodnevnim satima područje mjesta Vinište, zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom, tom prilikom došlo je do kratkotrajnog  začepljenja podvožnjaka. Nije bilo poplavljenih objekata. 

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do povećanja mutnoće vode na izvorištu Klokot, pa je vodu potrebno prokuhavati prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar zaprimio je prijavu od strane civilne zaštite Grude, o pronalasku municije, 7,62 mm. O primljenoj prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  za UES.

 

Zapadnohercegovački kanton

Kantonalni operativni centar zaprimio je prijavu od strane PU Široki Brijeg, da se u njihovim prostorijama nalazi veća količina municije 7,62 mm. O primljenoj prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  za UES.

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar zaprimio je prijavu da je u općini Busovača, na  lokalitetu Kula, pronađeno eksplozivno sredstvo. O primljenoj prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  za UES.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za Tuzlanski kanton, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

  

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE