Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.06.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica Visoko imala je intervenciju u mjestu Vratnica gdje je gašen požar na niskom rastinju i suhoj travi, manje površine. Požar ugašen.

Općina Žepče. U mjestima Ljeskovica i Bistrica, prilikom paljenja sijena od strane vlasnika parcela, došlo je do proširenja požara na obližnju šumu. Brzom intervencijom vatrogasaca požari su ugašeni.

 

SAOBRAĆAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Široki Brijeg. Dana, 17.06.2016. godine, u 14:05 sati, u mjestu Dobrič došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj su život izgubile dvije muške osobe iz Nevesinja. U sudaru su učestvovali vozilo marke Golf 4 i kamion. Pričinjena je velika materijalna šteta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Dana, 17.06.2016. godine, oko 12:15 sati, u mjestu Novi Šeher dogodila se saobraćajna nezgoda slijetanjem sa kolovoza u rijeku Cicmanku bicikliste S.M., rođen 1961. godine, iz Maglaja, koji je tom prilikom smrtno stradao. Izvršen uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Maglaj, pod nadzorom dežurnog tužioca.

 

TROVANJE LJUDI HRANOM ILI VODOM

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Tokom jučerašnjeg dana, u Opću bolnicu Konjic javio se manji broj pacijenata sa stomačnim problemima. Prema riječima liječnika (epidemiolog dr. Lazarević) ne može se govoriti o epidemiji jer izvor zaraze još uvijek nije poznat. Mogući uzorci zaraze su poslati u Mostar na analizu, jer Opća bolnica Konjic nema mikrobiološki laboratorij. Na rezultate analize potrebno je čekati između 48-72 sata, a pošto slijedi vikend rezultati analize će biti poznati tek u ponedjeljak.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Kablovski odvod 20 Kv – Grad, je u prekidu od 05:35 sati.

 

NEEKSPOLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Policijska stanica Bihać prijavila je pronalazak NUS-a (ručna bomba tzv.Cazinka) u krugu firme „Kombiteks“. Patrola policije izašla je na lice mjesta i obilježili su lokaciju pronalaska NUS-a. Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Kanton Sarajevo

Dana, 17.06.2016. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a i to:

       u 08:45 sati, iz OC Stari Grad informacija da je u ulici Tekija čikma bb, pronađen jedan NUS.

       u 11:45 sati, od PS Vogošća informacija da se u njihovim prostorijama nalazi jedna ručna bomba.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonili u toku navedenog dana.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE