Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.02.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 17.02.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, novozaraženih  sa Covid-19 je 250, dok je aktivno zaraženih 3.923 osobe.

Posavski kanton

Do sada, na prostoru kantona na Korona virusa testirano je 3790 osobe, od kojih je 914 pozitivno  (841 osoba je izliječena, 60 osoba umrlo), a trenutno je aktivno 13 osoba.

 Zapadnohercegovački kanton

Na području kantona registrirano je četiri novozaražene osobe na prisustvo koronavirusa, dok je pozitvno 58 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 17.02.2021.godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 12 osobe, a prema rezultatima testiranja svi uzorci su negativni.

Zaključno sa 17.02.2021.godine, na područu BPK je 10 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1042 osobe, a 43 osobe su preminule (38 iz Goražda, 3 iz Ustikoline, 2 iz Prače).

Kanton 10

Na području Kantona 10 prethodnog dana testirano je 36 osoba na  Covid-19, od čega su 4 osobe pozitivne.

 POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati:

Bosanski Brod…………………………………     549 cm (pripremno stanje), jučer 570,

Bosanski Šamac………………………………     399 cm (pripremno stanje), jučer 418,

Orašje…………………………………………..     649 cm (pripremno stanje), jučer 668.

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198,91 m.n.m., (tačka preljeva, je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje juče vodostaj je identičan. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 9,00  m3/s.

 Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj izmjeren  jutros u 08:00 sati, na  vodomjernoj stanici Humac, rijeke Trebižat, iznosi  271 cm,  jučer u isto vrijeme 276 cm.

POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

 Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Modra, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje, te jednu intervenciju u  mjestu Jezernice, gdje je gorio električni kabal na kući. Na objektu je pričinjena manja materijalna šteta.

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:05 do 14:55 sati,u Gabeli gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:50 do 1655 sati,u Klepcima gdje je gorjela veća količina guma.

 Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara u Čelebićima gdje je  gorjelo skladište piljevine u stolariji „Žiko“.

 Srednjobosanski kanton

 Općina Jajce. Teritorijalna vatrogasna jedinica  Jajce, imala je  intervenciju na gašenju požara u naselju Carevo Polje, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

 Općina Bugojno.  Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su  intervenciju na gašenju požarra u mjestu Rovna, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

 Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je imala je intervenciju u naselju Crkvice, gdje je gašen požar električne instalacije u stubištu zgrade. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Tičići, gdje je gorjela  suha trava. Požar je ugašen.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je imala je intervencije na gašenju požara  motornog vozila i na privatnom stambenom objektu.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u kotlovnici na lokaciji MZ Pribava. Požar je ugašen

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, Kvalitet zraka za dan 17.02.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, Lukavac. Kvalitet zraka za dan 17.02.2021 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima BKC, Živinice, Mobilna: Banovići.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Kalesija i Jablanica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje: Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton i Unsko-sanski kanton gdje je moguća magla po kotlinama i riječnim tokovima.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR