Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.02.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju od 19:20 do 22:20 sati, na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje, u mjestu Johovica.

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, je imala  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08:50 do 12:20 sati, u mjestu Martin Brod, gdje je gorjela kuća. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom,

– od 13:35 do 16:00 sati, u mjestu Izačić, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju od 14:30 do 15:30 sati, u mjestu Đzevar, u kojem je gorjelo nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju od 19:03 do 20:50 sati, u mjestu Podgredina, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara  i to:

– od 12:05 do 13:20 sati, u mjestu Kvanj, gdje su gorjeli otpad i nisko rastinje,

– od 16.40 do 17:55 sati, na Gubavici, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, i

– od 19:15 do 20:35 sati, u Kosoru, gdje je gorjela drvena građa i trava.

 

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18:30 do 19:05 sati, u Gabeli, gdje su gorjeli trava i rastinje,

– od 18:30 do 19:25 sati, u Lokvama, gdje je gorjelo rastinje, i

– od 20:15 do 20:35 sati, u Gabela polju, gdje je gorjela trava.

 

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:30 do 14:00 sati, u mjestu Žuranj, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 14:00 do 15:00 sati, u mjestu Mali Ograđenik, gdje su gorjeli trava i rastinje,

– od 18:00 do 20:15 sati, u mjestu Čalići brdo, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 20:30 do 21:45 sati, u Kručevićima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 12:00 do 14:00 sati, u Služnju, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 14:00 do 15:00 sati, u mjestu Paoča, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, i

– od 16:30 do 17:35 sati, u Tepčićima, gdje su gorjeli trava i rastinje.

 

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 04:19 do 05:30 sati, u mjestu Ovčari, u krugu firme „Bujica“, gdje je gorjela stražarska kuća. U požaru stražar je lakše povrijeđen i prebačen u “Opću bolnicu Konjic”, gdje mu je ukazana pomoć, i

– od 14:17 do 15:00 sati, gdje je gorjela šuma, u naselju Tuleg. Izgorjelo je cca 300 m2 borove i hrastove šume.

 

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:50 do 18.00 sati, u mjestu Bačnik, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14.00 do 17:00 sati, u mjestu Stjenica-Podružnica Ravna, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, i

– od 15:30 do 17:00 sati, na Baćanskom polju, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje, u ul. Mahmuta Bušatlije.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Graćanica,  imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje, u naselju Stjepan Polje.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje, u naselju Brnjičani.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije veće intervencije na gašenju požara, i to:

– u ul. Sulejmana Zolja br. 42., općina Stari Grad, gdje je izbio požar u 18:31 sati, na spratu privatne kuće. Požar je brzom intervencijom ugašen u 18:54 sati. U gašenju požara učestvovalo je osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. U požaru jedna osoba lakše je povrijeđena (uslijed udisanja dima).

– u ul. Patriotske lige br. 6., općina Centar, gdje je došlo do požara u ugostiteljskom objektu u 21:18 sati. Požar je ugašen u 22:05 sati. U gašenju požara učestvovalo je devet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica.

 

Imali su još šest manjih intervencija, od čega: jednu intervenciju na gašenju zapaljene šupe, četiri intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka i jedno obezbjeđenje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– u  Gornjoj Zenici, gdje su gorjeli suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen, i

– u Travničkoj ulici, u fast food objektu, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem su gorjeli trava i nisko rastinje, u mjestu Bare. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– u 16.30 sati, u Dobrkovićima, gdje su gorjeli šuma, trava i nisko rastinje. Požar je ugašen u 17.25 sati. Opožarena površina iznosi cca 1 dunum. U gašenju požara sudjelovala su 3 vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom,

– u 19.00 sati, u Ljubotićima, gdje su gorjeli šuma, trava i nisko rastinje. Požar je ugašen u 20.20 sati. Opožarena površina iznosi cca  4 dunuma. Požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom,

– u 21.05 sati, na Trnu, gdje su gorjeli trava i otpad. Požar je ugašen u 21.30 sati. Opožarena je manja površina. U gašenju požara sudjelovala su 3 vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Općina Grude. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Grude, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Lolovci, u blizini tvornice „Soko“, od 17:10 do 19:00 sati, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje. Opožarena površina iznosi cca 2 ha. U akciji gašenja sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

        

Općina Posušje. U 13.00 sati, izbio požar otvorenog prostora na lokalitetu Budići (Zavelim), u kojem su gorjeli trava i šuma. Požar je gašen do 16.25 sati. Zbog nepristupačosti terena nije bilo moguće daljnje gašenje, a zbog nepreglednosti terena nije utvrđena opožarena površina. U gašenju su sudjelovala dva vatrogasca i šumar sa jednim vatrogasnim vozilom i naprtnjačama.

 

Općina Ljubuški. Izbio požar otvorenog prostora u mjestu Proboj, od 12.35  do 17.20 sati, gdje je gorjela borova šuma i nisko rastinje, na površini cca 12 ha. U akciji gašenja sudjelovalo je devet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila,

– u naselju Vitina, u 17.55 sati, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje. Požar je ugašen u 19.15 sati. Opožarena površina iznosi cca 5 dunuma. U akciji gašenja sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

– na lokalitetu Plantaža, u 18.00 sati, izbio je požar u kojem su gorjeli trava i nisko rastinje na površini cca 1 dunum. Požar je ugašen u 18.45 sati. U akciji gašenja sudjelovala su četiri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervencije na gašenju  požara, i to:.

– u mjestu Kanare, gdje su na većoj površini gorjeli nisko rastinje i suha trava, i

– u mjestu Gornje Putićevo, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi, u naselju Bare.

Svi požari su ugašeni.

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Dana, 17.02.2019.godine, došlo je do prostornog požara u 16:00 sati, u selu Vinica, u kojem je gorjela trava. Požar su ugasili pripadnici VD-e Tomislavgrad u 18:00 sati.

Općina Livno. Dana, 17.02.2019.godine, u selu Držanlije, došlo je do požara u kojem su gorjeli trava i nisko rastinje. Požar su ugasili mještani.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Ilidža, da se u njihovim prostorijama nalaze dvije ručne bombe.

 

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i službama koje su u proteklom periodu bile uključene u potragu za El-Eminom Hadžićem, koji je nestao u vikend naselju Ponijeri, kod Kaknja. U slučaju poboljšanja vremenskih uslova ili informacija koje bi ukazale na novi trag, potraga bi se odmah intenzivirala.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE