Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.04.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 16.04.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, prijavljeno je 2.682 uzorka, od čega je 1.004 pozitivno na Covid-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području kantona, prethodnog dana registrovano je 59 novozaraženih osoba sa  COVID-19. Aktivno su zaražene 1.250 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru kantona na Korona virus (COVID19) testirano 4.683 osoba, od kojih je 1.308 osoba pozitivno (1.126 osoba je izliječeno, 77 osoba je umrlo), a aktivno je 133 osobe.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 15:20 do 17:12 sati u mjestu Rajnovci, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– u ulici Ivana Cankara, gdje je gorio krov kuće. Pričinjena je veća materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih lica,

– u ulici Mejdandžik, gdje je gorio podzemni kontejner.

Požari su ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 00:25 do 00:45 sati, u ulici Stjepana Radića gorio otpad,

– od 06:10 do 06:30 sati, na Bijelom Brijegu gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 10:15 do 10 :50 sati u Gabeli, gdje je gorjela trava i biljni otpad.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciu na gašenju požara od 15:00 do 16:15 sati u mjestu Vinjani, kod groblja Matkovine, gdje je gorio autootpad rabljenih vozila. Izgorjela su dva osobna automobila i jedan kamion. Požar su gasila tri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara i to: dvije na gašenju trave i niskog rastinja, jednu na gašenju smeća u kontejneru i jednu na gašenju dimnjaka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina: Novi Grad (Sarajevo), Prozor – Rama, Ilidža te grada Bihaća timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava, uklonili su pet eksplozivna sredstva.

                 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR