Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.03.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 16.03.2021. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH, registrovano je 1173 novozaraženih  sa Covid-19, dok je aktivno zaraženih 10 844 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada, na prostoru kantona na Korona virusa testirano je 4004 osoba, od kojih je 983 pozitivno  (881 osoba je izliječena, 65 osoba umrlo), a trenutno je aktivno 37 osoba.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području kantona, prethodnog dana registrovano je 79 novozaraženih osoba sa  Covid-19. Aktivno je zaraženih 332 osoba.

 

Bosansko-podrinjski  kanton Goražde

Dana 16.03.2021.godine. uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod 72 osobe, a prema rezultatima testiranja 35 uzoraka je pozitivno.

Zaključno sa 16.03.2021.godine, na područu BPK je 148 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19). Oporavljeno je ukupno 1088 osoba, a 48 osoba je preminulo (43 iz Goražda, 3 iz Ustikoline, 2 iz Prače).

 

Kanton 10

Na području kantona prethodnog dana testirane su 73 osobe na COVID-19, od kojih je 27 pozitivno.

 

 

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • u ul. Alije Ibričića 58, gdje je gorio dimnjak,
  • u ul. Muhameda Hevaija Uskufija, gdje je gorio stub ulične rasvjete.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinca općine  Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na kaminu na pelet, u stambenom objektu u ul. Jaske i Dragana.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije (jedna na gašenju zapaljenog dimnjaka i jedna na gašenju zapaljenog otpada) te jednu veću požarnu intervenciju i to dana 16.03.2021.godine u 13:24 sati, u ulici Zaima Topčića bb (općina Ilidža), gdje je gorjela kuća. Požar je lokalizovan i potpuno ugašen u 15:42 sati. Na gašenju požara učestvovalo je 7 vatrogasaca s 2 vatrogasna vozila. Nije bilo povrijeđenih lica.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinca grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Derviša Imamovića, gdje je gorio smetljarnik.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinca općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Povezice, gdje su gorjeli stambeni objekat i garaža.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinca grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Stuparići, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 16.3.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvaltetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetu Mobilna: Banovići nije bilo moguće odrediti kvalitet zraka.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Kakanj, Orašje i grada Zenica, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna sredstva.

 

 

                 

                          FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR