Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.09.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 395 uzoraka, od čega je 40 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 11402 osoba, od kojih je 5701 pozitivno  (5521 osoba je izliječeno, 161 osoba preminula), a aktivno je 19 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana  15.09.2022.godine uzorkovan je materijal kod 5 osoba za testiranje na COVID-19.

Prema rezultatima testiranja dvije osobe su pozitivne na COVID-19.

Zaključno sa 15.09.2022.godine na području BPK pet osoba je aktivno zaraženo koronavirusom (COVID-19), oporavljeno je ukupno 4315 osoba, a 128 osoba je preminulo.

 

Kanton 10

Dana 15.09.2022. godine, na COVID-19 nije bilo testiranja.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u Ul. Ešrefa Kovačevića, gdje je gorjela kuhinja u stanu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar.  Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 17:30 do 18:25 sati, u Rodoču, gdje je gorio otpad,

– od 23:25 do 00:15 sati, u ul. Mostarskog bataljona u Unicredit banci, gdje su gorjele instalacije.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 13:45 do 15:00 sati na lokaciji Dolumi, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 16:00 sati u naselju Predgrađe, gdje je  gorjela divlja deponija.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 15:50 do 17:20 sati, u mjestu Borajna, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Opožareno je oko 5.000 m² površine.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Lohinja, gdje je gorjelo sijeno.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju požara u krugu fabrike cementa, gdje je gorio zapaljeni ugalj.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije i to: tri intervencije na gašenju zapaljenog smeća i jedna intervencija na gašenju zapaljenog automobila.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Kiseljak, Vareš, Čelić, Ilijaš i grada Bihać timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 17 eksplozivnih sredstava.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozarenja za područje Bosne, zbog povremenih jačih udara vjetra i obilnih padavina, a za regiju Mostar Narandžasti nivo upozorenja zbog obilnih padavina.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR