Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 516 cm (pripremno stanje), jučer 517 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 327 cm (normalno stanje),  jučer 344 cm,

–   Orašje  —————————————- 564 cm (normalno stanje), jučer 579 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,29 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je isti. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara, na privatnom poslovnom objektu „Suša“ centar, na dimovodnom kanalu, kojom prilikom je pričinjena manja materijalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju u vremenu od 17:10 do 17:35 sati, na gašenju požara stana, u Bafo naselju.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju u vremenu od 21:05 do 01:00 sati, u Međugorju, gdje je gorio restoran.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Jablanica. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu o postojanju eksplozivnog sredstva, od strane PS Jablanica, radi se o ručnoj bombi.

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu o postojanju eksplozivnog sredstva, od strane PS Mostar Jug, radi se o nepoznatom eksplozivnom sredstvu, na lokalitetu Gnojnice.

O ovim prijavama obaviješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

Tuzlanski  kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je dvije prijave o postojanju eksplozivnih sredstava i to: od strane Općinske službe civilne zaštite grada Tuzla, radi se o ROB, jedan komad, te od strane Općinske službe civilne zaštite Gradačac, radi se o ROB, šest komada.

O ovim prijavama obaviješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Završeni su deminerski radovi, na zadatku Olovske Luke ID 14048. Radove je izvršila deminerska organizacija „Detektor“ Banja Luka.

 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je dvije prijave o postojanju nepoznatih eksplozivnih sredstava i to u mjestima Gusti Grab i Milavice.

Općina Jajce. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu o postojanju eksplozivnog sredstva, na lokalitetu Vlasinje, radi se o PMA-3, jedan komad.

O ovim prijavama obaviješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područje Unsko-sanskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo, zbog udara vjetra od 40 do 70 km/h.

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE