Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 17:15 do 18:10 sati, u naselju Rodoč, gdje je gorjela trava i otpad,

– od 19:45 do 21:35 sati, na Gorancima, gdje je  gorjela trava i rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina iimala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 07:40 do 08:35 sati,u Gabela polju, gdje je gorjela veća količina biljnog otpada,

– od 12:30 do 13:40 sati,u Višićima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Turčinovići i Mokro, gdje je gorjela trava. Požar su gasila tri vatrogasca s vozilom.

Općina Grude. Vagtrogasan jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestu Dragićina. Požar su ugasila dva vatrogasca s jednim vatroghasnim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervencije na gašenju požara r na divljoj deponiji otpada u naselju Grivice, te gašenje požara zapaljenih guma  na površinskom kopu Turija. Požari su ugašeni.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica  imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Miričina. Požar je ugašen.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. U vremenu od 03:30 sati,  u prekidu je DV 20 kV Bjelaj, kvar na dalekovodu.

 

VODOOPSKRBA

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, i dalje dostavlja pitku vodu dva puta tjedno naselje  Ahmići, a DVD-e Vitez jednom tjedno u naselje M. Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacija na području Sarajeva timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 komada eksplozivnih sredstava.

 

 

 

 

 

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE