Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.07.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 3.861 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirano 84 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 2.215 osoba.

– Ukupno izliječenih 1.562 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Prema podacima Epidemiološke službe Doma zdravlja Sanski Most na području ove općine su pet lica pozitivni na korona virus.

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ nalazi se ukupno pet pacijenata, četiri  su pozitivni na korona virus, a za jednog pacijenta čeka se rezultat testa.

 

Posavski kanton

Na prostoru Posavskog kantona, do sada je na Korona virus (COVID19) testirano 379  osoba od kojih su 8  pozitivne:  3 osobe su izliječene a trenutno je aktivno 5 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, dana 14.07.2020.godine u referentnoj laboratoriji KCUS izvršeno je testiranje 64 uzorka, od čega su prema pristiglim rezultatima na COVID-19  četiri testirane osobe pozitivne, dok je 60 osoba negativno. Zabilježena su 2 nova smrtna slučaja od COVID-19 na području BPK-a Goražda. Ukupan broj smrtni slučaja na području BPK-a Goražde je 3. Ukupan broj oporavljenih od COVID-19 od početka pandemije je 42. Ukupan broj zaraženih osoba u BPK-a Goražde na COVID-19 trenutno iznosi 35.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10: Dana 13.07.2020. god poslano je devet nalaza na korona virus i svi su negativni.

 

 

POŽARI  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:11 do 12:05 sati, gorio motor u automobilu u Ul. M.Tita,

– od 15:00 do 15:20 sati, gorio otpad u Splitskoj ulici,

– od 17:30 do 17:45 sati, gorio otpad u Splitskoj ulici,

– od 17:45 do 18:30 sati, gorjela trava i rastinje u Ulogu,

– od 20:20 do 20:55 sati, gorjela trava u Sjevernom logoru.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 20:20 do 21:30 sati, u Gnjilištima, gdje je gorilo rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 15:00 do 16:15 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Donjoj Blatnici,
  • od 16:35 do 17:40 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Služnju.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 19:45 do 22:45 sati na Bačniku, gdje je gorijela trava i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Crkvice, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju stuba elektro prenosa (bandera), u naselju Malta u Gračanici. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju zapaljenog automobila u naselju Krojačica. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara

niskog rastinja, ukupne površine cca 1000 m2,u naselju Gornja Kalesija. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 16:10 do 17:00 sati, u Donjim Radišičima, gdje je gorjela trava i  nisko rastinje, na površini od oko 0,4 ha površine. Požar su gasila četiri vatrogasca s  jednim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je od 17:00 do 18:30 sati, intervenciju na gašenju požara u Ledincu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 2.000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 14.07.2020. godine odgovarao je kavalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na trinaest lokacija na području općina Ilijaš, Busovača, Donji Vakuf, Vitez, Hadžići, Domaljevac-Šamac i gradova Goražde, Gradačac, Mostar i Zenica timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 29 eksplozivnih sredstava i 116 komada streljiva.

 

 

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometerološki zavod izdao je Žuto upozorenje za Tuzlanski kanton, zbog mogučih lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

 

 

     OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE