Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.03.2019.godine, do 10:00 sati

POTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana, 14.03.2019.godine, u 21:41 sati, aparati Seizmološkiog zavoda zabilježili su umjeren potres na području Bosne i Hercegovine.

Epicentar potresa bio je 8 kilometara od Prozor/Rame, na dubini od 2 km, Magnitude 3,3 stupnja po Richteru.

Potres se osjetio i u okolnim mjestima, ali nije prouzrokovao materijalnu štetu, osim što je izazvao uznemirenost kod stanovništva.

 

Zapadnohercegovački kanton

Sinoć u 21.40 sati, i na području Zapadnohercegovačkog kantona osjetio se potres čiji epicentar je bio 8 kilometara sjeverno od Prozora.

Osim uznemirenosti stanovništva drugih posljedica nije bilo.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Šikulje. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju manjeg požara u stanu, na lokaciji Paša Bunar. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja, u ulici ZAVNOBIH-a. Požar je ugašen.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju na gašenju požara na gradskoj deponiji otpada, u mjestu Trebetović. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Bučići, gdje je gorjelo krovište i prostorije u privatnoj kući. Pričinjena je velika materijalna šteta. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 21:30 do 23:45 sati,  gdje je gorio autobus „Duga Turs“.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 22:05 sati, u ul. 501 slavne, gdje je gorio dimnjak.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intrvenciju na gašenju požara gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 14.03.2019. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Lukavac i Živinice. Kvalitet zraka za dan 14.03.2019.godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Mobilna: Kalesija, dok se na lokalitetima Skver, BKC i Bukinje nije mogao ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Tuzlanski kanton

Općine Lukavac i Gradačac. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite vršili su uklanjanje eksplozivnih sredstava na području općina Lukavac i Gradačac.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Jučer, u 10:30 sati, građanin iz Mostara prijavio je da je na putu za Planinicu uočio nepoznato eksplozivno sredstvo.

Općina Konjic. U 14:50 sati, iz Općinske službe civilne zaštite Konjic, prijavljen je ponalazak nepoznatog eksplozivnog sredstva, u  selu Brđani.

 

Prijave o pronalasku eksplozivnih sredstva proslijeđene su uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE