Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.01.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 517 cm (pripremno stanje), jučer 517 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 344 cm (normalno stanje),  jučer 349 cm,

–   Orašje  —————————————- 579 cm (normalno stanje), jučer 580 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,29 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

 

POŽARI

 

Tuzlanski  kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u kotlovnici u privatnom stambenom objektu u centru Kalesije. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu manju intervenciju na gašenju dijela krova kuće.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je dva puta intervenciju na gašenju dimnjaka na zgradi u naselju Luke.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 17:50 do 18:20 sati, u Počitelju, lokalitet Dabrica, gdje je izgorjela kamp kućica.

Općina Jablanica. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 18:45 do 19:15 sati u ul.Trg Oslobođenja, gorio dimnjak.

– od 19:15 do 20:20 sati u naselju Zlate, gorio dimnjak.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

 

KLIZANJE TLA 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Dana 12.01.2018.godine privremeno je sanirano klizište na lokalnom putu Donji Vakuf – Vučinac koje je aktivirano dana 11.01.2018.godine u večernjim satima, a zbog kog je pomenuti put bio kratkotrajno u prekidu.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

U proteklih mjesec dana timovi FUCZ bili su angažovani u intenzivnim potragama za nestalim osobama, od kojih dva utopljenika u rijeci Miljacki u Sarajevu, jednim utopljenikom u rijeci Bosni u Maglaju, te za nestalom djevojčicom sa posebnim potrebama u Sarajevu. Sve navedene potrage su okončane pronalaskom nestalih osoba, od čega je djevojčica u Sarajevu pronađena živa,  dok su u ostala tri slučaja pronađena beživotna tijela utopljenika.

U ovim potragama bile su angažovani ljudstvo i resursi FUCZ, KUCZ Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, općinskih službi civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite Republike srpske, Odjela za javnu bezbjednost Brčko distrikta  BiH, Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, specijalističke jedinice MUP-a, GSS, Vatrogasne jedinice, Dobrovoljna vatrogasna društva, Agencija za vodno područje rijeke Save, rafting klubovi, udruženja ribolovaca, ekološka udruženja, te veliki broj volontera i drugih subjekata.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE