Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.07.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je više intervencija na gašenju požara, od kojih:

–  od 14.50 do 15:25 sati, na Bišću Polju, gdje je gorjelo rastinje,

–  od 18.50 do 19:25 sati, na Bišću Polju, gdje je gorjelo rastinje,

–  od 19:10 do 21:05 sati, u Jasenici, gdje je gorjelo rastinje,

–  od 19.25 do 21:00 sati, u Rodoču, gdje je gorjelo rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je više intervencija na

gašenju požara, od kojih:

–  u Opličićima, gdje je gorjela trava i rastinje, te

–  u Strugama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banoviči. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara u  naselju Mušići, gdje je gorjelo privatno motorno vozilo. Osim vozila u potpunosti je izgorila i garaža u kojoj je vozilo bilo parkirano. Intervencijom vatrogasaca spriječeno je širenje požara na stambeni objekat koji se nalazi uz garažu. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je divje intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Crveni Grm – Radalj, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Opožarena površina je cca 3.000 m². Požar su ugasila  3 vatrogasca i 1 vozilo, te

– u mjestu Gornji Radišići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.  Opožarena površina je cca 2.000 m². Požar su ugasila  3 vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je divje intervencije na gašenju požara, i to:

– kod osnovne škole Grude, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožarena je površina cca 1.000 m². Požar su ugasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom, te

– u mjestu Bobanova Draga,  gdje je također, gorjela trava i nisko rastinje. Opožarena je površina iznosi cca 2.000 m².  Požar su ugasila  2 vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju od 08:30 do 12:40 sati, na gašenju većeg požara gdje je gorio otpad. Požar su ugasila 3 vatrogasca i 2 vozila.

 

VELIKO NEVRIJEME, PLJUSAK

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Jučer, 13. 07.2018.godine, oko 16:00 sati, olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom, pogodilo je Zenicu, te nekoliko prigradskih područja, naročito su bili pogođeni nevremenom Bilimište i Radakovo.

Nakratko je došlo do saobraćajnog kolapsa, obzirom da šahtovi nisu mogli primiti toliku količinu vode u kratkom periodu, obzirom da je voda tekla ulicama Zenice, usljed čega je mjestimčno dolazilo do prekida u odvijanju saobraćaja.

Došlo je do začepljenja podvožnjaka na ulazu u naselje Blatuša, kao i na ulazu u Zenicu iz pravca Radakova.

Ponegdje su u Zenici popadala stabla na automoble, kao i na putne komunikacije. Došlo je do plavljenja prizemnih i podrumskih prostorija u raznim dijelovima grada kao i u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama.

Nevrijeme je kratko trajalo tako da se stanje veoma brzo normalizovalo.

Općina Olovo. Nevrijeme je zahvatilo i područje općine Olovo, gdje je došlo do problema u odvijanju saobraćaja prema seoskim mjesnih zajednicama, jer je usljed izuzetno jake kiše došlo do plavljenja objekata kao i stvaranje nanosa blata, zemlje i kamenja, na putne komunikacije. Veliki problemi nastali su u MZ-e: Olovske luke, Solun, Careva čuprija i Milankovići. Iz ostalih mjesnih zajednica mještani su pozivali vatrogasce da im pomognu u ispumpavanju voda i otčepljenju šahtova.

Zbog klizišta i nanosa zemlje i kamenja bio je zatvoren regionalni put Olovo-Zavidovići, ali je firma koja je inače zadužena za održavanje tog puta, izvršila uklanjanje zemlje i kamenog  materijala, pa je ponovno  uspostavljena putna komunikacija.

Općinska služba civilne zaštite Olovo, uklonila je zemlju sa lokalnog puta na dvije lokacije prema selu Kovačići,

Općinska služba civilne zaštite Olovo je od 13.07.2018.godine, od poslijepodnevnih sati i tokom noći na terenu i prati stanje i interveniše u skladu sa svojim mogučnostima tamo gdje je je najpotrebnije.

 

Nevrijeme je u istom periodu zahvatilo i područja općina Zavidovići i Maglaj,  gdje su u kratkom periodu pale velika količina vode. Sve se odvijalo u vremenu od 16.00 do 17.00 sati.

Jaka kiša je zahvatila područja i ostalih gradova na području Kantona, ali nije prouzrokovala veće probleme.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Vitez i DVD-e Stari Vitez i dalje vrše dostavu pitke vode 2 puta tjedno, u mesto Ahmiće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar HNK-a, zaprimio je prijavu iz Policijske stanice Mostar – Jug, o pronalasku ručne bombe, zvana kašikara, koju je građanin  pronašao u naselju Ortiješ.

O primljenoj  prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je tri informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava, i to:

– od Općinske službe civilne zaštite Vogošća, da je u ulici Jošanička br. 21, pronađeno jedno nepoznato ubojno sredstvo,

– od Policijske stanice Novi Grad, da je u prostorije ove policijske stanice doneseno i predato više komada razne municije,

– od Općinske službe civilne zaštite Novi Grad, da je u ulici Trg Djece Dobrinje br. 15, pronađena jedna tromblonska mina.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm  za područje Zapadnohercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog očekivanih ekstremno visokih temperatura do 34°C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE