Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.08.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 548 uzoraka, od čega je 209 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 12.08.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 23 osoba. Prema rezultatima testiranja 11 osoba je pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 12.08.2022.godine, aktivno je zaraženo 70 osoba, oporavljeno je 4127 osoba, a 127 osoba je preminulo.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na Korona virus testirano 10333 osoba, od kojih je 5300 pozitivno  (4909 osoba je izliječeno, 156 osoba preminulo), a aktivno je 215 osoba.

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije intervencije,i to:

  • od 11:50 do 14:00 sati, u mjestu Vrtoče, gdje je gorjelo nisko rastinje,
  • od 16:40 do 18:00 sati, u mjestu Vrtoče, gorjelo nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin je imala intervenciju od 13:55 do 17:15 sati u mjestu Ćoralići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara na Pijescima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina je imala intervencije na gašenju požara

od 20:20 do 21:30 sati, gdje je gorjela šuma i rastine  na Pijescima,

Grad Konjic. Stanje na požarištima je bolje nakon kiše koja je padala u proteklom periodu. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:35 do 16:00 sati, u mjestu Spiljani, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 01:00 do 01:40 sati, gdje je gorjelo vozilo kod restorana Neretva.

Zapadnohercegovački kanton

 Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Peć Mlini, gdje je usljed udara groma izbio požar na privatnoj stambenoj kući. Povrjeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta. Požar su ugasila tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Tribistovo na lokaciji Oštre, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje na površini cca 700 m2. Požar je usljedio nakon udara groma. Dvojica vatrogasaca sa dva vozila i dvojicom šumara uspjeli su ugasiti požar.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Liješnica, gdje je gorjela divlja deponija sa otpadom. Požar se proširio i na obližnju šumu. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija i to: jedno gašenje zapaljenog otpada u kontejneru i četiri obezbjeđenja javnih skupova

Tuzlanski kanton

 Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Višća, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Babići, gdje je gorio privatni stambeni objekat.

Posavski kanton

Općina Orašje. Vatrogasna jedinica općine Orašje imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ugljari, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

 OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog grmljavine.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR