Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.07.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

U protekla 24 h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 619 uzoraka, od čega je 80 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Unsko-sanskom.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 12.07.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 10 osoba. Prema rezultatima testiranja pozitivne su 4 osobe na COVID-19. Zaključno sa 12.07.2022. godine, aktivno su zaražene četiri osobe, oporavljeno je 3964 osoba, a 127 osoba je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona testirano 9844 osobe, od kojih je 4868 osoba pozitivno  (4683 osoba je izliječeno, 153 osoba umrlo), a aktivne su 22 osobe.

 

Kanton 10

Dana 11.07.2022.godine na COVID-19 testirano je sedam osoba, dvije osobe su pozitivne.

 

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u mjestu Klokot, gdje je gorjela trava.

 

Posavski kanton

Dana 12.07.2022 godine došlo je do požara na otvorenom u mjestu Tolisa i DVD Tolisa je izašao na gašenje istog te uspješno ugasili požar. Gorjela je suha trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica je imala intervenciju na gašenju krova u krugu firme „MAT-TRADE“ veleprodaja. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac je imala dvije intervencije na gašenju požara i to u ulici Sarajevska gdje je gorio skuter i u MZ Gornje Ledenice, naselje Huskići gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac je imala intervenciju na gašenju divlje deponije smeća u blizini Koksare. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija je imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u blizini skladišta kod TC „Bingo“ doo Kalesija. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 09:15 do 11:00 sati, u mjestu Otok na lokalitetu Plantaža. Gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 30.000 m² površine. Požar su gasila četiri vatrogasca s vozilom, te
 • od 19:15 do 19:35 sati, u mjestu Humac. Gorjela je trava i nisko rastinje. Opožarena je manja površina. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 11:15 do 12:00 sati, na lokalitetu Pecari. Požar u kuhinji obiteljske kuće, pričinjena je manja materijalna šteta. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom.
 • od 17:45 do 20:00 sati, u mjestu Gornji Crnač. Izgorjela je stara napuštena kuća. Pričinjena je veća materijalna šteta. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara na gašenju trave i niskog rastinja u mjestima: Rodoč, Bišća Polje, Rodoč, Blagaj, Sjeverni Logor i Bišće Polju.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

 • od 06:50 do 07:20 sati, gorio je biljni otpad u Gabela Polju,
 • od 08.50 do 09:15 sati, gorilo je otpadni materijal u Počitelju,
 • od 09:05 do 09:35 sati, gorjela je trava na Karaotoku,
 • od 09:35 do 09:55 sati, gorio je biljni otpad u Gnjilištima,
 • od 11:45 do 12:15 sati, gorjela je trava na Karaotoku,
 • od 12:40 do 14:00 sati, gorio je biljni otpad i rastinje u Gabeli,
 • od 14:10 do 14.30 sati, gorjela je trava na Karaotoku,
 • od 15:40 do 17:20 sati, gorio je otpadni materijal i rastinje u Počitelju, te
 • od 16:50 do 18:05 sati, gorjela je trava i rastinje na Karaotoku.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju od 14:23 do 15:25 sati, na ispomoći vatrogascima Mostara u Slipčićima.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju od 07:00 do 10:30 sati, gorjela je trava i nisko rastinje u selu Podžablje. Vatra je zahvatila i par stabala maslina. Vatrogasci su dežurali do 17:00 sati da spriječe ponovno aktiviranje požarišta.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

 • od 09:30 do 10:15 sati, gorio je otpadni materijal kod picerije „San“, te
 • od 10:20 do 11:30 sati, gorjela je trava i nisko rastinje na Zlatama.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko je imala intervenciju na gašenju požara suhog granja koje je ugrožavalo vikendicu. Požar je ugašen i nije bilo materijalne štete.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče je imala intervenciju na gašenju požara u naselju Bljuva, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanki kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Kiseljak imali intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Kreševska cesta, gdje je gorjelo nisko rastinje i korov. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Travnik imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Ovčarevski put, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije na gašenju zapaljenog automobila i niskog rastinja.

 

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasna jedinica grada Livna je imala dvije intervencije na gašenju požara trave u Rapovini, te trave, niskog rastinja i žita u mjestu Zagoričani.

 

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Od 03:30 sati, je zbog kvara u prekidu dio 10 kv DV Varoška Rijeka.

 

OSTALO

 

Potraga za nestalom osobom

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Stolac. Prema informacijama iz PS Stolac, osoba za kojom se tragalo, Stanislava Vuković rođ.1932. godine, pronađena je mrtva na Gornjem Poplatu kod Stoca u 18:45 sati.

U potrazi su sudjelovali članovi GSS-a iz Čapljine, Čitluka, Mostara, Žepča, Ljubuškog, Širokog Brijega, Posušja, Gruda, kao i pripadnici DVD Stolac, CZ Stolac i lokalno stanovništvo.

 

Zapadnohercegovački kanton

Gorske službe spašavanja pokrenule su 10. srpnja akciju potrage i spašavanja za nestalom S.V. na području Poplata kod Stoca, koja je završena jučer u 18:45 sati pronalaskom mrtvog tijela nestale osobe. I jučer su u potrazi sudjelovali naši pripadnici GSS-ova: GSS Široki Brijeg (5 pripadnika), GSS Ljubuški (2 pripadnika), HGSS Posušje (6 pripadnika), GSS Grude (3 pripadnika).

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 5 stupnjeva, Ivan-sedlo i Sokolac 12, Sarajevo 13, Bihać, Bugojno i Drvar 14, Doboj, Livno i Prijedor 15, Sanski Most, Tuzla i Zenica 16, Gradačac i Grude 20, Trebinje 21, Mostar 23 stupnja.

 

 

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR