Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.06.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE 

Količine padavina u protekla 24 sata (l/m2) izmjerene u 8.00 sati: Bjelašnica, Drvar 31; Čapljina 30; Mostar 27; Goražde 24; Ivan Sedlo 20; Bihać, Kupres 19; Bugojno, Sarajevo 14; Sanski Most 13; Jajce, Stolac 12; Tuzla 9; Zenica 8; Livno 7; Neum 5; Gradačac 2 litra.

Kišne padavine u proteklom periodu nisu prouzrokovale bitnije promjene vodostaja rijeka na području F BiH. Sve rijeke i njihove pritoke su u svojim koritima i trenutno ne prijeti opasnost od poplava.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je dvije intervencije, od 13:20 do 13:55 sati, u mjestu Balinovac gorio je otpadni materijal i od 18:20 do 19:05 sati, na Rudniku došlo je do požara trafo stanice.

 

NEEKSPOLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Na lokalitetu MZ  Kosova općina Maglaj, a po dojovi PS Maglaj, uklonjena je jedna ručna bomba koja je propisno uskladištena do dolaska Tima za uklanjaje NUS-a.

Grad Zenica. Na području Grada Zenice, prijavljen je pronalazak jedne ručne bombe, koja je dospjela u kamionu prilikom istresanja riječnog šljunka. Obaviješten je Tim za uklanjenje misnskoeksplozivnih sredstava koji će izaći na lice mjesta i ukloniti navedeni NUS.

 

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Dana, 10.6.2016. godine, u 08:54 sati od strane Službe civilne zaštite Novi Grad, primljena informacija, da je u ulici Perivoj bb, pronađen jedan sanduk PP mina i dvije granate, istog dana u 10:02 sati, od strane PS Novi Grad, primljena informacija da se u njihovim prostorijama nalazi jedna ručna bomba.

O gore navedenom pronalasku NUS-a obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS-a, uklonuti dana, 13.06.2016. godine.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Fojnica. Jedna prijava o pronalasku NUS-a  na lokalitetu Čemernica, gdje je su pronađene dvije ručne bombe. Prijave o pronalasku NUS-a proslijeđene „A” timu Busovača i Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE