Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.02.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save izmjeren jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosio je:

–   Bosanski Brod ——————————       446 cm (pripremno stanje), jučer 463 cm,

–   Bosanski Šamac —————————       279 cm (normalno stanje),  jučer 300 cm,

–   Orašje ——————————————     527 cm (normalno stanje),  jučer 550 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199.01 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je nepromijenjen. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 52 cm, jučer 53 cm (kritična tačka je 100 cm).

Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane  izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 146 cm, jučer 152 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijekeTrebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 07,45 sati iznosio je 264 cm, jučer 262 cm. Na 280 cm uvode se redovne mjere odbrane od poplava.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji na području Srednjobosanskog kantona su normalni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

SNJEŽNE PADAVINE

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za  područje cijele BiH, zbog očekivanih novih  padavina, snijega do 30 cm  i kiša na jugu do 40 l/m2.

Visina snijeg izmjerena u 07:00 sati (cm): Bjelašnica 153; Bihać 69; Bosanski Novi i Sanski Most 20; Ivan Sedlo 19; Mrkonjić Grad 18; Jajce 16; Bugojno 15; Han Pijesak i Sarajevo 10; Gradačac 9; Banja Luka i Tuzla 8; Bijeljina i Gacko 7; Livno 5; Zenica 4; Doboj 3 centimetra.

Količine padavina u protekla 24 sata (l/m2) izmjerene u 07:00: Bihać 30; Bileća 19; Sanski Most 16; Jajce i Mostar 14; Bosanski Novi i Trebinje 13; Banja Luka, Ivan Sedlo i Mrkonjić Grad 12; Gacko i Zvornik 11; Gradačac i Livno 10; Tuzla 9; Bijeljina, Sarajevo i Zenica 8; Bugojno i Doboj 7; Bjelašnica 6; Bosanska Gradiška i Han Pijesak 4 litra.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija usporeno zbog sniježnih padavina i snijega na saobraćajnicama. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

KJKP Rad:  Jutros je na terenu angažovano 140 radnika i 50 vozila na čišćenju i uklanjanju snijega sa saobraćajnica I i II prioriteta, a kada se steknu uslovi preći će se na čišćenje saobraćajnica III i IV prioriteta

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija na  svim  putnim  pravcima bez zastoja. Zbog zadržavanja snijega na putevima obavezna upotreba zimske opeme.  Ekipe putnih službi su na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi prohodni. Zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz

 

Unsko-sanski kanton

Magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni, ali zbog snijega koji se zadržava na kolovozu saobraćaj se odvija usporeno. Na magistralnom putu M5 Bihać-Bosanski Petrovac  i Bihać-Izačić za teretna vozila preko 7,5 t obavezna je upotreba lanaca.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog novih padavina i zasnježenog kolovoza, jutros se sporije saobraća na većini puteva u BiH. Posebno izdvajamo  dionice koje prolaze preko planinskih prevoja. Na putnom pravcu Travnik-Donji Vakuf obavezna je upotreba lanaca za teretna motorna vozila, pažnju skrećemo i na putni pravac Bugojno-Novi Travnik

 

Kanton 10

Ceste su pokrivene snijegom koji još pada mjestimice, vidljivost dobra, preporuča se vožnju prilagoditi uvjetima na cesti. Zimske službe vrše redovito čišćenje, posipanje cesta pijeskom i solju.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

U većem dijelu zemlje prometuje se otežano i usporeno zbog snijega, a na dionicama u Hercegovini kolnici su mokri i skliski

 

POŽARI

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Neum. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 07:30 do 10:30 sati, na deponiji otpada Klepovica, gdje su gorjele stare gume.

Općina Stolac. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 10:45 do 11:30 sati, u ul. Hrvatskih branitelja, gdje je gorio dimnjak stambene zgrade.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka na stambenoj zgradi u nasalju Bare.

 

Kanton Sarajevo      

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u stambenom objektu.

  

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

U općini Bosanski Petrovac je, zbog kvara, od 10:30-17:00 sati van napona  bio 20 kV dalekovod Krnjeuša.

Zbog snježnih padavina bilo je više kraćih prekida u snabdijevanju električnom energijom na području grada Cazina i općine Velika Kladuša. Trenutno bez napona u gradu Cazinu je 35 kV dalekovod Pećigrad, a u općini Velika Kladuša 10 kV dalekovod Crvarevac 1.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg.  Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske uprave Široki Brijeg da je građanin prijavio pronalazak  nepoznatog eksplozivnog sredstva u mjestu Donji Gradac.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Općina Čapljina. Jučer, u kasnim popodnevnim satima, prijavljen je nestanak jedne starije muške osobe iz naseljenog mjesta Struge. Vatrogasna jedinica općine Čapljina započela je potragu u 18:00 sati na dijelu rijeke Trebižat do ušća u rijeku Neretvu. Potraga je nastavljena danas u  jutarnjim satima i još je u toku.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE