Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.01.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan 12.01.2022. godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljena su 4982 uzorka, od čega je 1715 pozitivnih na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

U proteklih 24 sata na području Kantona testirano je 340 osoba na prisustvo koronavirusa. Prema rezultatima testiranja registrovano je 223 novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 2513 osoba. Pozitivna je 1896 osoba.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa testirano 8282 osoba od kojih je 3736 osoba pozitivno, 2695 osoba je izliječeno, 134 osobe su preminule, a aktivna je 907 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 12.01.2022. godine, uzorkovan je materijal kod 57 osoba na COVID-19. Prema rezultatima testiranja 24 osoba je pozitivno. Zaključno sa 12.01.2022. godine, aktivno je zaraženo 195 osoba, oporavljeno je 2582, a 107 osoba je preminulo.

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 13:55 do 14.25 sati, na lokalitetu Šarića Harema, gdje je gorio otpad,

– od 15:10 do 15:30 sati, na lokalitetu Sjevernog logora, gdje je gorjela trava i rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:30 do 11:05 sati,u Gabela Polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:40 do 14:15 sati,u Sjekosama gdje je gorjela trava i rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je tri intervencije na gašenju požara I to:

– Od 13:00 do 15:30 sati, u mjestu Grabovo Vrelo, gdje je  gorjela  trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 10.000 m² površine. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

– Od 16:40 do 18:40 sati, u mjestu Gornja Vitina, gdje je  gorjela  šuma i nisko rastinje. Opožareno je oko 20.000 m² površine. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

– Od 18:45 do 19:30 sati, u naselju Brljica, gdje je gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 5.000 m² površine. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Bosne Srebrene, gdje je gorio automobil. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije na gašenju dimnjaka.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne jedinice općine Jajce imali su dvije intervenciju u naselju Vinac, gdje je gorjele dvije kuće. Požari su ugašeni.

Općina Vitez. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva općine Stari Vitez imali su intervenciju na području grada, gdje je gorio putnički automobil. Požar je ugašen.

ZAGAĐIVANJE RIJEČNIH TOKOVA, ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Odmah po saznanju da je dana 11.01.2022.godine, oko 14:00 sati, u mjestu Čelebići, na području Općine Konjic, došlo do prometne nezgode u kojoj je učestvovalo više vozila, između ostalih i dvije cisterne, glavni federalni vodni inspektor se hitno uputio na lice mjesta radi provjere navoda da je prilikom nezgode iz cisterne iscurila znatna količina nafte na cestu, te da je rigolom i kanalom u dužini od tridesetak metara završila u akumulaciji Jablaničkog jezera.

Prilikom obilaska kompletnog područja potencijalno štetnog izljeva, glavni federalni vodni inspektor je odmah, a u suradnji sa Agencijom za vodno područje Jadranskog mora u Mostaru, organizirao sve aktivnosti u cilju sprječavanja daljnjeg širenja zagađenja od nafte, kao i sanacije nastalog zagađenja.

Odmah nakon incidenta, inspekcijskim nadzorom je konstatirano da se naftna mrlja spustila u Jablaničko jezero, te je interventno angažirana ovlaštena firma koja je odmah očistila dio ceste od naftnih mrlja, te postavila plutajuću barijeru kod koje se vrši prikupljanje i vađenje naftne mrlje sa vode Jablaničkog jezera.

Prilikom inspekcijskog nadzora nije konstatiran pomor ribe, te se ne vide naznake opasnosti od ekološke katastrofe.

OŠTEĆENJE VODOVODNE I ELEKTRIČNE MREŽE

Srednjobosanski kanton

Općina Fojnica. JKP „Ščona“ općine Fojnica preporučuje građanima da voda nije za piće do daljneg.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kvara od 03:00 sata u prekidu je isporuka električne energije za trafo-područje Rampa. Ekipe „Elektrodistribucije“ Bihać su trenutno na terenu i rade na otklanjanju kvara.

O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za cijelu BiH zbog niskih temperatura koje će iznositi do -13°C.

  

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR